Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Роми атакували портовете в Бургас и Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 10:33 / 08.06.2010Коментари (0)44843
© Burgas24.bg
Апелативна прокуратура в Бургас разпореди спешна инспекция в 2 порта - на Бургас и Несебър заради негативни констатации, свързани със сигурността им.

По мое нареждане вече е започнала проверка от ОД на МВР и Гранична полиция за всички случаи по чл. 218/б/ от НК на кражби и присвоявания, които сами по себе си са дребни, но ако бъдат обединени, резултатът е съвсем различен, заяви шефът на Бургаската апелативна прокуратура Емил Христов.

Институцията е започнала и ревизия на всички спрени и прекратени дела както за престъпления срещу собствеността, така и за продажба на акцизни стоки без бандерол на двете пристанища.

Мерките са предприети след съвещание на Съвета по сигурност на Пристанище Бургас АД в края на май. В активите на дружеството влиза и несебърския порт. На съвещанието е отчетена тревожна статистика за извършени престъпления и административни нарушения на територията на пристанищата и акваторията.

Изнесеното там от шефа на Пристанищна инфраструкрура - Бургас кап. Стоян Димитров, който е и председател на съвета, и на Морска администрация Живко Петров е силно обезпокоително, тъй като се отнася за портове, на които акостират чужди пасажерски кораби, нарушават се директивите на ЕС за контрол в тези зони и сигурност на пътниците, коментира още прокурорът Христов.

Освен крадци, из контролираната зона шетали и проститутки. Заради занижен контрол са откраднати дори релси в уж охранявана зона, което е предпоставка за сериозен инцидент, допълни прокурорът.
Пристанище Бургас е разположено на голяма площ и възможността криминални елементи да влизат в оградената зона наистина е голяма, случаите зачестиха след вдигането цената на скрапа, допълни кап. Живко Петров.

Според Емил Христов били засечени дори набези на роми с лодки до плавателни съдове, акостирали в акваторията на портовете.

Междувременно в края на работния ден в четвъртък в Пристанище Бургас е пристигнал факс, с който се освобождава назначеният само преди няколко месеца борд. Няма връзка между констатациите на Съвета по сигурност и нашето освобождаване, заяви доскорошният изп. директор Руслан Петков.

Аз присъствах на съвещанието, запознат съм с изводите, те не са по-различни от картината преди началото на миналия курортен сезон, проблемът е, че напрактика не са предприети никакви адекватни мерки, допълни той. Всяка по-сериозна система за сигурност - било то чрез по-голяма охранителна фирма или допълнителни заграждения, изисква съответните инвестиции, каза още Петков.

Той не пожела да коментира дали във факса от транспортното министерство са посочени мотиви за освобождаването на пристанищните шефове. Свършихме си работата добре и няма от какво да се срамуваме, заяви още Руслан Петков, визирайки, че през последните месеци дружеството отчело положителни икономически резултати.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: