Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Опозицията в Приморско притисна кмета
Автор: Екип Burgas24.bg 10:01 / 07.10.2010Коментари (0)530
© Burgas24.bg
Общинска фирма "Търговия" потъва в борчове и не е в състояние вече трети месец да изплаща заплатите на работниците си. Натрупаните задължения на фирмата към различни доставчици в края на септември са близо 110 хил. лева, а парите, които има да получава от свои клиенти, са 19 хил. лева. Същевременно работниците имат да получават възнаграждения за 36 хил. лева. Заради плачевното финансово състояние на "Търговия" ЕООД вчера общинският съветник от ВМРО Тодор Илиев, който е един от най-активните опоненти на сегашната общинска власт, входира в местния парламент спешно искане за свикване на комисиите по бюджет и финанси, както и по законност и нормативна уредба, за да разгледат въпроса.

"Фирмата е докарана до умишлен фалит от ръководството на община Приморско. Смятам за мой дълг, като общински съветник да уведомя колегите от местния парламент", смята Илиев. Според него е абсурдно фирмата да продължава да затъва финансово, без да има реакция от страна на общинската администрация.

"Търговия" ЕООД се грижи за социалния патронаж в общината, стопанисва магазините в околните села. Трън в очите на местните хора обаче е новата претоварна станция, която би трябвало да се управлява от общинската фирма, но която все още не работи.

Там е предвидено да се разпределя боклукът от Приморско и Царево и да се извозва към депото в созополското село Равадиново. В момента на въпросната претоварна станция работят хора, към които фирма "Търговия" все повече задлъжнява, въпреки че те реално не вършат никаква дейност. Това накара Тодор Илиев да заподозре, че всъщност умишленият банкрут на общинското дружество има за цел претоварната станция да бъде поверена на друга фирма. "Ще настоявам за бърза ревизия, за да стане ясно на какво се дължи състоянието "Търговия", каза той.

Управителят на затъващата фирма Румен Дешков вчера отговори уклончиво и неубедително на съмненията на съветниците. "Подобни твърдения са абсруд, от кого да се води към фалит? Големият проблем е, че не работи претоварната станция. Повечето от половината разходи на фирмата са заради нея, което прави 80 хиляди лева на година", каза Дешков. Той изцяло разчита съоръжението да заработи до края на годината, за да измъкне фирмата от дъното.

Никакво оптимистично бъдеще за евентуални печалби в тази посока обаче не даде кметът на общината Лиляна Димова, тъй като след като претоварната станция заработи, фирмата ще има оборот, но няма как да се стреми към печалба. "Това ще доведе до увеличаване на такста смет, което няма да се случи", категорично каза Димова. Тя отрече "Търговия" ЕООД да се води умишлено към фалит. "Фирмата винаги е била със задължения заради социалната политика , която води . Общината няма дългове към нея. Претоварната станция би трябвало те да я управляват, защото такъв е подписаният меморандум през 2006 година с Министерството на околната среда по този въпрос. Аз в момента съм в София именно заради това и ме сварвате да излизам от МОСВ.

Целият проблем е заради предстоящото изграждане на два пътя - детелина край Китен и шосе Веселие - Равадиново, откъдето трябва да минават камионите. Има проблеми по отношение на някои изисквания на министерството, затова съм и в столицата. Вече смятам, че са наясно, че това са особено важни за нас пътища и нещата трябва да се случат до края на ноември. Фирма "Търговия" няма как да гони печалба, защото подписаният меморандум предвижда таксата за отпадъците да бъде една - примерно 25 лева на претоварната станция в Приморско и същата на депото в Равадиново. Но не можем тримата кметове - аз, на Созопол и на Царево да се споразумеем за сумата.

Колегата от Созопол Панайот Рейзи за депото иска много високи такси, нашата фирма "Търговия" си е направила други разчети. Затова министерството е по средата ни , за да се разберем за сумите, които ще се плащат.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: