Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Историята на един от бургаските символи-градския часовник
Автор: Екип Burgas24.bg 14:42 / 07.01.2012Коментари (6)10830
© Burgas24.bg
Градският часовник в Бургас, едно от емблематичните места в морския град, за което веднага се сещаме, когато става дума за Бургас, заедно с площад "Тройката", Казиното и бургаската гара. Там, под часовника, вече поколения бургазлии си уреждат срещите. Времето не е намалило неговото значение, а напротив, само е изпълнило с нов смисъл старият градски символ.

За бургазлии той е едно от местата, където знаят, че ще се срещнат с близък, с далечен роднина, дори може и бизнессреща да си уредят. И кореняк бургазлии и онези, които са хвърлили котва край морския бряг, знаят безброй истории, случили се точно тук под часовника през годините, превърнали се в истински градски легенди.

Когото и да запитат кое е най-прочутото място за срещи, без колебание ще отговори -градския часовник. Старите бургазлии разказват, че още с появата му районът се превръща в място за любовни трепети и въздишки и станал истински ориентир за влюбените. И до ден-днешен младите не изневеряват на традицията и си удрят среща до часовника.

Оказва се, че е твърде оскъдна информацията за тази бургаска емблема, до която са се запознали или събрали не една и две любовни двойки.

Според историческите данни рождената дата на този символ на Бургас е 1936 година.

За негов баща се смята инженер Георги Марков-директор на тогавашната кооперация " Светлина", която електрифицира крайморския град. До 1927 година Бургас се е осветявал с фенери, през 1927 година е пусната електрическата енергия от мина "Черно море".

Историята сочи, че е имало два часовника. Часовникът майка, същият като този, който знаят всички бургазлии, е стоял в кабинета на инженер Марков. Часовникът е бил от прочутата швейцарска марка "Фаваж", с троен циферблат. Двата часовникови механизма са донесени от пътуванията на инженер Георги Марков до Швейцария, като градският брояч на времето е бил закупен от общината.

От часовника майка, разположен в сградата на кооперация "Светлина", по въздушна линия идвали импулсите, които задействали градския часовник. Поддържането на механизма извършвали техници, които работели в тогавашното Енерго.

Твърде дълго време тогавашните бургаски първенци търсели подходящо място за часовника. Решили той да е своеобразен разделител на трите централни бургаски улици, за да може да се вижда както от улица "Александровска" и жп гара, така и от улиците "Богороди" и "Фердинандова" заради трите лица, които има. Разположен сега точно до самата община, от него се тръгва за Морската градина или другите две лица на града -улиците "Фердинандова" и "Александровска". През годините обаче поради една или друга причина той сменя мястото си на няколко пъти, но все остава в района около общината.

Още през далечната 1936 година тогавашният кмет Атанас Сиреков решава чосовникът да бъде монтиран близо до сградата на сегашната община в началото на улица "Богороди". Старите бургазлии си спомнят, че там са се намирали хотели, къщи, както и известният военен клуб.

По самата "Александровска" се е намирало т.нар. сити на стария Бургас, където са били разположени почти всички известни банки. След като през 1938 започва строителството на сградата с колоните, както бургазлии наричат сега кметството си, часовникът е преместен на отсрещната страна -на ъгъла на първата сграда на улица "Богориди". Там той е монтиран на фасадата на самата сграда и отново се вижда от всички бургаски посоки.

Заедно с него в мазето на сградата бил преместен и часовникът-майка. В миналото за мястото на ъгъла на "Богориди" е съществувала идея да се изгради градска художствена галерия и часовникът да заеме достойно своето място пред нея. Идването на демокрацията и последвалата реституция обаче помитат сградата, където някога бе магазин "Витоша".

След събарянето и точно в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век часовникът стои захвърлен в мазетата на общината, но изчезва майката, без която не може той да се възстанови. Липсата му в градския пейзаж довежда до недоволство сред бургазлии, които "воюват" за връщането на символа си.

Започва издирване на антиката. В търсенето й се включва дори и полицията, спомня си Стефан Николов, който се грижи за часовника. Обаче така и не се открива часовникът майка и се налага да се направи нов.

Тогавашният кмет Продан Проданов решава да върне една от емблемите на града, изтупват го от прахта и пребоядисват металния му обков. Проектът на сегашната конструкция е на художника Кольо Кехайов, който го поставя в специални метални рамки, постаментът е монтиран така, че отново с него да си сверяват часа идващите от всички улици бургазлии.

Спомням си, че когато започнахме да го издигаме, един възрастен бургазлия, който преминаваше покрай него, се прекръсти и каза: "Доживях отново да го видя", разказва художникът Кольо Кехайов. Часовникът е специално поставен в центъра на Бургас в навечерието на празника на града -Никулден, на 6 декември 1993 година. Само една година преди това общинското ръководство на града взима решение да чества Св. Николай Чудотворец като закрилник на града.

Любопитното е, че сегашният часовник е същият този, който е закупен и доставен от странство в далечната 1936 година. Оттогава досега той не е спирал. Часовникът е с електрически механизъм и сега продължава да се командва от сградата на община Бургас, а вечер неговият циферблат се осветява. Всичко по него е оригинално, както стрелките, така и алуминиевият корпус, казва Николов, който в Бургас наричат пазача на часовника.

Вече толкова години след неговото възстановяване всеки ден Стефан Николов идва в общината, за да завърти "стрелките на градския часовник", също както едно време. Интересно е, че за разлика от други часовници в морския град и трите му страни показват точно еднакъв час, като не избързват или изостават.

Източник: в. "Фактор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.05.2014 г.
0
 
 
ЧАСОВНИКА Ти символ си на стария Бургас и спомен скъп от минали години - за срещите във тих вечерен час. То, времето, косите посребри ни… Започваше от тебе "Богориди", достигаше до "Малкия Балкан". Ти, младост, безвъзвратно си отиде, стопи се като нежен нощен блян. От шпарца - бяхме ученици още, поглеждахме към тебе всеки ден. И волно скитахме до късни нощи със дух от морски полъх вдъхновен. Но после изведнъж изчезна, захвърлиха те и потъна в прах. Ненужен беше се загнездил в едно мазе, случайно те видях. Към втора младост пътя сме поели, отново там на ъгъла стоиш. Стрелките ти все още не са спрели, годините отлитащи броиш. ЧАСОВНИКА Ти символ си на стария Бургас и спомен скъп от минали години - за срещите във тих вечерен час. То, времето, косите посребри ни… Започваше от тебе "Богориди", достигаше до "Малкия Балкан". Ти, младост, безвъзвратно си отиде, стопи се като нежен нощен блян. От шпарца - бяхме ученици още, поглеждахме към тебе всеки ден. И волно скитахме до късни нощи със дух от морски полъх вдъхновен. Но после изведнъж изчезна, захвърлиха те и потъна в прах. Ненужен беше се загнездил в едно мазе, случайно те видях. Към втора младост пътя сме поели, отново там на ъгъла стоиш. Стрелките ти все още не са спрели, годините отлитащи броиш. Веселин Хр.Аврамов
Aнонимен
на 08.01.2012 г.
0
 
 
мисля че сегашната ритуална зала в морската също е символ и благодарение на кмета сега изглежда неописуемо! Също така да не забравяме и мостът! Бургас е номер 1, както и кмета Николов!
0
 
 
Прекрасно творение.Колко беше красив и и си остава такъв Бургас.Това бяха един от романтичните места на моята младост. Хубав град , но както и другите градове се разрасна и се напълни с дураци и вандали.
Aнонимен
на 07.01.2012 г.
+1
 
 
Едно голямо Браво и Благодаря на Г-н Стефан Николов и другите достойни бургазлии за спасяването на един от символите на града ни! През годините бяха унищожени доста от емблемите на Бургас- Халите, Кметството и т.н. Поздравления за автора от Батката!
Aнонимен
на 07.01.2012 г.
+1
 
 
Наистина интересна статия :) Хубаво е човек да се запознае с историята на малките неща в Бургас.
Aнонимен
на 07.01.2012 г.
+1
 
 
Браво, една страхотна история за нашия часовник. Има и много други символи на Бургас, за които не знаем нищичко. Ако може повече такива истории. Примерно за операта, за моста..
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: