Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Съветници от ГЕРБ - Бургас с докладна записка до ОбС
Автор: Екип Burgas24.bg 16:34 / 07.12.2011Коментари (0)929
Общински съветници от ПП "ГЕРБ" внесоха докладна записка до ОбС - Бургас относно наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община-Бургас:

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Съгласно сега действащата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община-Бургас от задължението да заплащат такса битови отпадъци могат да се освободят само физически лица, собственици на жилищни имоти чрез подаване на нарочна декларация. Тази възможност не е предвидена за собствениците на нежилищни имоти, независимо от това дали в тях се осъществява търговска или производствена дейност. В резултат на задълбочаващата се криза през последните няколко години много недвижими имоти останаха празни, трудно се отдават под наем , закриват се офиси, производства , магазини.
Налице е известна неравнопоставеност между жилищните и нежилищните имоти, която е справедливо да бъде променена.В тази връзка предлагаме създаването на нова ал.7 в чл.12 от Наредбата, предвиждаща възможност за освобождаване от заплащане на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения на нежилищни имоти , собственост на физически и юридически лица, в които имоти не се осъществява производствена или търговска дейност. Тези лица следва да предявят правото си на освобождаване от посочените такси чрез декларация по образец в Дирекция «Местни приходи от данъци, такси и реклама» при Община Бургас в срок до 31 декември на предходната година.


Друга промяна , която предлагаме в Наредбата, е свързана със сезонността на експлоатиране на търговските обекти. Например, преобладаващата част от средствата за подслон и настаняване на територията на Община-Бургас работят сезонно, по няколко месеца през годината , но съгласно сега действащата наредба заплащат ТБО на годишна основа. Такса битови отпадъци следва да се заплаща само за предоставяне на услуга. И това отличава таксата от данъка, по смисъла на ЗМДТ.
В тази връзка предлагаме допълнение в чл.13, ал.4 , т.1 от Наредбата , като се предвиди ,че когато размерът на ТБО се определя според количеството на битовите отпадъци, с декларацията по т.1 се посочва и периода , през който даден обект ще осъществява дейност през следващата година. ТБО ще се събира пропорционално само за периода , през който обектът реално се експлоатира.За да се избегнат злоупотреби , предлагаме да се предвиди санкция за недобросъвестни декларатори в петкратен размер на таксата, която би се дължала в случай на целогодишна дейност в имота .


В Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община-Бургас ТБО е определена в еднакъв размер за всички видове нежилищни имоти, независимо от тяхното предназначение. Факт е , обаче, че в един офис се генерират много по-малко по количество битови отпадъци, отколкото в един търговски обект , като магазин за хранителни стоки. По-малкото количество отпадъци позволява използването и на по-малки по обем съдове, което също дава отражение на размера на събираната ТБО.
В тази връзка предлагаме промени в Приложение 5 и Приложение 6 на Наредбата, като за имоти, функциониращи като офиси, се предвиди възможност да използват съдове с двойно по-малък обем - от 120 л. , както и се намали промила от 11 на 10 .
Отчитайки обстоятелството, че наближава крайния срок, предвиден за подаване на декларацията по чл.13,ал.4,т.1 , на собствениците на имоти, функциониращи като офиси, следва да се даде възможност да предекларират вида и броя на съдовете за 2012 год. съобразно промените в Приложение № 5.


Ето защо предлагаме на Общински съвет- Бургас да вземе следното

РЕШЕНИЕ :

Приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община-Бургас , както следва:

І. В чл.12 се създава нова ал.7 със следния текст :
«Не се събира такса за сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения за нежилищни имоти , собственост на физически и юридически лица, в които имоти не се осъществява производствена или търговска дейност. Лицата заявяват правото си на освобождаване от посочените такси чрез декларация по образец в Дирекция «Местни приходи от данъци, такси и реклама» при Община Бургас в срок до 31 декември на предходната година.»


ІІ. 1. В чл.13, ал.4 , т.1 , след израза «през годината» се добавя: « както и периода, през който ще се осъществява дейност в имота през следващата година.»
2. В чл.13, ал.4 , т.1, се създава ново изречение второ със следния текст: Ако нежилищният имот не функционира целогодишно, таксата се събира пропорционално за периода, посочен в декларацията , подадена съгласно изречение първо. «


ІІІ. В чл.13 се създава нова т.5 със следния текст : « Когато лицето е подало декларация по т.1 относно периода ,в който имотът ще функционира като търговски или производствен обект и се констатира от органите на общинската администрация ползване на обекта извън посочения от декларатора период, таксата се определя в петкратен размер на дължимата за цяла година .»

ІV. В приложение № 5 се създава нова пета колона , в която се определя годишна такса за 1 бр. съд от 120 л. за имоти, функциониращи като офиси , в размер съобразно местонахождението на имота .

V. В приложение № 6 се създава нова т.7.2.5 със следното съдържание: « За имоти, функциониращи като офиси, таксата се определя пропорционално в промил върху данъчната оценка на имота /отчетната стойност на актива - 10 промила.»

VІ. Създава се пар.11 от ПЗР към Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община-Бургас със следния текст: « Собствениците на имоти, функциониращи като офиси, подават декларацията по чл.13,ал.4, т.1 само за 2012 год. в срок до 31.01.2012 год.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: