Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
РИОКОЗ проверява хляба и хлебните изделия
Автор: Екип Burgas24.bg 19:12 / 23.04.2009Коментари (0)969
РИОКОЗ-Бургас извършва тематична проверка за оценка съответствието на хляба и хлебните изделия, за спазване изискванията за етикетиране и изискванията към използване на добавки в храните, както и изискванията за предоставяне на хранителна информация при етикетирането на храните. Проверките се извършват от експертите в отдел "Контрол на хранителни обекти и храни". Целта е да установи степента на внедряване на добрите хигиенни и добрите производствени практики. Проверяват се фирмените технологични документации за произвежданите изделия във връзка с наименованието на продукта, обявения състав и вложените суровини и показателите за качествения контрол, както и фирмения документ, придружаващ всяка произведена партида при предлагането на пазара. Проверяват се също така и транспортните средства, хигиената на персонала - лични здравни книжки и квалификация. Вземат се контролни проби за изследване от брашно - по органолептични показатели, влага, обща пепел на сухото вещество, пепел, неразтворима в солна киселина, киселинност по Нойман, мокър глутен, отпускане на глутена, от хляб - по органолептични показатели, влага на средата, киселинност по Нойман, готварска сол, от козунаци - оцветители. В хода на тематичната проверка за оценка на хляба и хлебните изделия и съответствието им със здравно- хигиенните и качествени показатели за контрол по фирмени технологични документации, бяха взети 12 проби от различен хляб и козунаци и 13 проби от различни видове брашна, включително и козуначен микс за лабораторни изследвания. Анализирани са различни видове хляб: пшеничен бял хляб, пшеничен типов хляб, ръжено-пшеничен хляб, хляб "Диета"-многозърнест, пълнозърнест хляб "Пиргос", хляб "черен-немски". От направените до момента лабораторни изследвания се установи, че всички проби хляб отговарят по органолептични показатели-външен вид, форма, цвят, състояние на средината, вкус, мирис, на нормите във фирмените стандартизационни документи. Всички изследвани проби отговарят на нормата и по показател „влага на средината", който характеризира степента на изпичане на хляба. В шест от пробите хляб се установи по-високо от заложеното във фирмената технологична документация съдържание на готварска сол. Издадени са четири предписания на производители.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
51-ото Народно събрание
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: