ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
РИОКОЗ проверява хляба и хлебните изделия | ||||||
| ||||||
РИОКОЗ-Бургас извършва тематична проверка за оценка съответствието на хляба и хлебните изделия, за спазване изискванията за етикетиране и изискванията към използване на добавки в храните, както и изискванията за предоставяне на хранителна информация при етикетирането на храните. Проверките се извършват от експертите в отдел "Контрол на хранителни обекти и храни". Целта е да установи степента на внедряване на добрите хигиенни и добрите производствени практики. Проверяват се фирмените технологични документации за произвежданите изделия във връзка с наименованието на продукта, обявения състав и вложените суровини и показателите за качествения контрол, както и фирмения документ, придружаващ всяка произведена партида при предлагането на пазара. Проверяват се също така и транспортните средства, хигиената на персонала - лични здравни книжки и квалификация. Вземат се контролни проби за изследване от брашно - по органолептични показатели, влага, обща пепел на сухото вещество, пепел, неразтворима в солна киселина, киселинност по Нойман, мокър глутен, отпускане на глутена, от хляб - по органолептични показатели, влага на средата, киселинност по Нойман, готварска сол, от козунаци - оцветители. В хода на тематичната проверка за оценка на хляба и хлебните изделия и съответствието им със здравно- хигиенните и качествени показатели за контрол по фирмени технологични документации, бяха взети 12 проби от различен хляб и козунаци и 13 проби от различни видове брашна, включително и козуначен микс за лабораторни изследвания. Анализирани са различни видове хляб: пшеничен бял хляб, пшеничен типов хляб, ръжено-пшеничен хляб, хляб "Диета"-многозърнест, пълнозърнест хляб "Пиргос", хляб "черен-немски". От направените до момента лабораторни изследвания се установи, че всички проби хляб отговарят по органолептични показатели-външен вид, форма, цвят, състояние на средината, вкус, мирис, на нормите във фирмените стандартизационни документи. Всички изследвани проби отговарят на нормата и по показател „влага на средината", който характеризира степента на изпичане на хляба. В шест от пробите хляб се установи по-високо от заложеното във фирмената технологична документация съдържание на готварска сол. Издадени са четири предписания на производители. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
ВиК Бургас: Тук няма да има вода днес
05:00 / 13.11.2024
Спират водата на тези места днес в Бургас
09:24 / 12.11.2024
Инцидент на пешеходна пътека с момиченце от Айтос
17:09 / 12.11.2024
Меденруднишката батка в "Биг Брадър" пак счупи тъпомера
10:19 / 12.11.2024
Работник загина нелепо на пристанище в Бургас
14:25 / 14.11.2024
Част от 2 жилищни комплекса в Бургас днес остават без вода
05:00 / 14.11.2024
Отлични новини за туризма в Бургаско
12:05 / 13.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета