Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Проблемите на устойчивото развитие на туризма обсъдиха в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:51 / 14.09.2012Коментари (0)567
©
Туристите все повече търсят качество в продуктите, които употребяват, а много от тях считат устойчивото развитие за елемент на качеството. Грижата за околната и социо-културната среда се включват в техните очаквания. Ако некачествен продукт стигне до потребителя, щетата вече е нанесена, независимо дали потребителят ще бъде компенсиран, или не. За качеството трябва да се мисли много преди появяването на продукта на пазара. Ако спрем да се развиваме и да се движим напред, сме обречени на изхвърляне от пазара. Това са част от основните изводи от кръгла маса по проблемите на устойчивото развитие на туризма, която се проведе на 14 септември в Бургас.

Участниците в срещата споделиха, че туристите, вкл. и българските, все повече търсят качество в продуктите, които потребяват, а много от тях считат устойчивото развитие за елемент на качеството. Грижата за околната и социо-културната среда се включват в техните очаквания.

Кръглата маса на тема "Национални системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие в туризма" е инициирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в рамките на проект "Стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България.

Въвеждането на системите за сертифициране качеството цели да се повиши ефективността на българския туризъм, да се въведат практики, с които самите фирми да успеят чрез оптимизиране на дейността си, да повишат своята ефективност. Другата полза от системите е, че дейността на предприятието не уврежда средата, в която то работи. Туристическите предприятия ползват всички социо-културни, екологични и икономически ресурси на местната общност. Идеята на устойчивото развитие е това да не нарушава съществуващите системи, да се подпомага опазването на околната среда и същевременно да се взаимодейства с местната общност. Това са основните ползи и те би следвало да доведат до по-голяма обща ефективност и по-висока печалба.

Участниците в срещата считат, че, освен въвеждане на системи за качество, е нужен и по-сериозен контрол.

В рамките на кръглата маса бяха представени и резултати от проучване сред туристическия бизнес и сдружения за нагласите им към въвеждането на системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие в туризма. Според данните от проучването 49 % от анкетираните представители на бизнеса считат, че ако бъдат въведени системите за сертифициране на качеството на туристическите продукти и на устойчивото развитие на предприятията в сектора, в рамките на 10 години ще има значителен ръст на приходите от туризъм. 50,4 % от анкетираните смятат, че ще се повиши имиджът на страната като туристическа дестинация.

За да бъдат предложени адекватни за страната ни системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие, по проекта е осъществено и проучване на опита на водещите туристически дестинации в тази област. Разработени са и проекти на тези системи, които се подлагат на обсъждане на поредица от 12 кръгли маси в цялата страна. Бургас е четвъртият град, в който се провежда такава среща.

Обвързаните с туризъм дейности осигуряват заетост на 11,8% от работещите у нас. Общо заетите в сектора в страната през миналата година са 364 000, по данни на Световния съвет по туризъм и пътувания. Пряко заети в сектора са били 3,3% от работещите (101 000 работни места). Туризмът формира 12,9% от БВП за м.г.

Статистиката показва, че, въпреки световната икономическа и финансова криза, през последните години българският туризъм показва ръст както по отношение на броя туристи, посетили страната, така и по отношение на приходите от туризъм. Ето защо постоянното повишаване на конкурентоспособността на българския туристически продукт е от ключово значение за затвърждаване и разширяване на позициите на България на световния пазар, което е и основната цел на проекта.

МИЕТ е бенефициент по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., операция 3.3 "Национален туристически маркетинг", Схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.3-01/2008 "Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване" и изпълнява проект №BG161PO001/3.3-01/2008/001-09 "Стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: