Нови етикети ще спират ерата на Е-тата в храните | ||||||
| ||||||
Надеждата ни е - новият регламент 1169/2011 год. за етикетиране на храните като хляб, закуски, печива и сиропирани изделия, който ще влезе в сила от 13 декември тази година, да сложи край на подвеждащите етикети и да внесе яснота какво всъщност консумираме. "Всички хлебни изделия трябва да имат ясна и разбираема за клиентите информация на етикетите. Има много заблуждаващи послания - хляб с витамин "C", хляб без брашно, на който в съдържанието е написано, че съдържа брашно. Легалните хлебопроизводители искат ясни правила, защото само така могат да се справят със сивата икономика, която заема голямо място в този бранш", коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. От етикетите трябва да става ясно, дали продуктът не съдържа потенциални алергени, да е виден пълният състав и компонентите на продукта и добавките, които са използвани. При наличие на такива, то те задължително да се изписват с удебелен шрифт и да се подчертават, за да се забележи веднага от потребителя. Размерът на шрифта вече не може да бъде по-малък от 1.22 мм. За непакетираният хляб също ще бъде представена информация, която трябвало да се поставя до него. На пазара почти няма пакетиран или консервиран продукт без добавки, известни още като "Е-та". Тези добавки са няколко групи - консерванти, стабилизатори, оцветители, подсладители, набухватели, емулгатори. Най-общо казано, целта им е да направят продуктите по-трайни, по-вкусни и по-привлекателни за окото. В Европейския съюз одобрени за употреба са няколкостотин, регламентирана е и допустимата им концентрация в продукта. На опаковките не пише каква е тя, но е задължително Е-тата да са упоменати. Презумпцията е, че се съдържат в допустимите количества. |
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!