Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Лихварят Донков плашил борчлии с Кела
Автор: Екип Burgas24.bg 11:32 / 06.12.2009Коментари (2)1762
© Burgas24.bg
"Парите или живота." Тази схема прилагал към длъжниците си бургаският лихвар милионер Иван Донков. Всеки, който не можел да си плати навреме, получавал от него зловещи заплахи, че ще бъде умъртвен, а след това и цялото му семейство. "Имало е такива заплахи, когато някои длъжници са закъснявали с ден-два да внесат месечната сума от заема", потвърди прокурорът по делото Валичка Костова. След смъртните закани длъжниците давали на лихваря не само домовете си, но и последните си стотинки. 48-годишният Иван Донков бе арестуван преди четири дни след неколкомесечно разследване на Икономическа полиция. При събирането на доказателствата срещу него са използвани и СРС. Засега обвинението срещу него е само за незаконна банкова дейност. Според прокурора Величка Костова обаче може да бъдат повдигнати и още няколко обвинения - за изнудване, за пране на пари и за заплахи за убийство. В момента текат разпити на над 50 свидетели, сред които и много потърпевши. Хората, които са имали неблагоразумието да вземат заем от Донков, са били тормозени и притискани от него по всевъзможни начини. Маскирани мутри ги посещавали нощем в домовете им и ги заплашвали от името на лихваря Донков, твърдят пострадалите. Много от тях пък са загубили и колите си, след като ги намерили опожарени. Според жертвите зад палежите стоят взаимоотношенията им с Иван Донков. От страх да не се случи най-лошото със семействата им те не са подавали жалби в полицията и прокуратурата. Другата причина жертвите да си мълчат години наред е, че Донков парадирал с топлите си връзки с прокурори и съдии. "Не зная дали наистина този човек е имал такива позиции, но очевидно е имал много познати хора", лаконично коментира прокурорката по делото Величка Костова. Лихварят плашел жертвите си и с групировката на избягалия зад граница сикаджия Пламен Дишков, известен с прякора Кела. Разследващите обаче тепърва ще проверяват дали в лихварството има замесени и сенчести групировки, или Донков е действал сам. От 1997 г. досега той е успял да прибере над 60 недвижими имота, повечето от които апартаменти, на длъжници. Стойността на придобитите от него жилища надвишава поне десетократно сумите, които той е раздавал под формата на кредити.

Разследващите са установили, че лихварят е работил по три конкретни схеми. За да отпусне кредит, той карал длъжника най-напред да му продаде фиктивно атрактивен недвижим имот с уговорката, че след като си върне заема, Донков ще му продаде обратно фиктивно имота. Така хората са прехвърляли нотариално цял апартамент срещу заем от 10-15 хил. лева. Повечето от тях така и не успявали да си върнат кредитите, защото Донков им начислявал 120% годишна лихва. Непосилните суми се разхвърляли на месечни вноски за уговорен период от време, обикновено година или две. В договора изрично била вписана точна дата, на която длъжникът трябва си плати. За всеки ден закъснение след тази дата лихварят начислявал допълнителни наказателни лихви в размер на 1% дневно. Така кредитополучателите попадали в омагьосан кръг, в който дългът им нараствал главоломно и непрестанно. В резултат на схемата те губели прехвърлените вече жилища. Втората схема, по която Донков успявал да изиграе длъжниците си, е като ги карал да подписват запис на заповед за два пъти повече пари от отпуснатите. "Ако например Донков е дал заем от 7 хиляди лева, длъжникът му е подписвал запис на заповед, че е получил 15 хил. лева. Така той си е гарантирал, че ще получи всичко заедно с лихвите", обясниха разследващи.

Последната схема е с чиста ипотека, надлежно вписана в полза на Иван Донков. Във всички случаи обаче отпусканите заеми са били облагани с 10 процента месечна лихва или 120% на година. Прокурорите още не могат да изчислят на каква стойност възлизат недвижимите имоти на Иван Донков. През последните 12 години той е придобил над 60 недвижими имота по Южното Черноморие. През целия този период лихварят е бил безработен, не е имал дори и регистрирана фирма на свое име и не може да докаже никакви доходи от легална трудова дейност, смятат разследващите. Освен това той е и с чисто криминално минало. Срещу него е имало единични жалби от хора, загубили имотите си, но те са оставени без никакви последици за него. "Тепърва ще проверяваме каква е причината жалбите от измамени хора да не стигнат до съда. Единственото дело срещу него е било за хулиганство през 1997 г. То обаче е прекратено и не можем да разберем защо, тъй като след изтичането на 10-годишния срок цялото дело е унищожено", заяви прокурор Костова.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 17
05.02.2011 »
04.02.2011 »
06.04.2010 »
18.03.2010 »
05.03.2010 »
02.03.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ха аз ако бях тоя плазмодий бих го убил...докато си разкарва грозната мъстия и си кара глупавото скутерче един хубав бой .Е*ах го и гнусния чичка .Всеки път като го жидя викам абе кой луд му се вързва на тоя..
0
 
 
Дано да му подрежат крилцата и да върнат имотите на хората.Това ще е добра новина за БГ.правосъдие.Иначе ще е същото като преди изборите.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: