Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (3)
Митко Събев: Не е обсъждан вариант "Нафтекс" да бъде закрит
Автор: Екип Burgas24.bg 17:22 / 22.06.2009Коментари (0)684
© Burgas24.bg
Г-н Събев, в момента най-коментираната спортна тема в Бургас е бъдещето на "Нафтекс". Как го виждате вие?

- "Нафтекс" направи една добра футболна година и исках да влезе в елита. Но това щеше да доведе до бюджет, който е непосилно да бъде осигурен. "Нафтекс" има бъдеще. Сигурен съм, че един ден отново ще бъде в "А" група. Но това може да случи само когато бизнесът на града се развие, така че да иска и да може силно да инвестира в спорта в Бургас. При разговорите за съдбата на "Нафтекс"винаги съм съветвал да се намери онази формула, при която клубът да бъде запазен. По отношение на бъдещето разглеждани са редица варианти - обединение с "Поморие", приемане на нова стратегия. Според нея в "Нафтекс" ще влизат млади, перспективни играчи, които ще имат възможност да усъвършенстват таланта си и да се обиграят, след което да бъдат продадени на по-големи клубове. Това ще осигури възможност за финансиране. Клубът има място в елитната група само при ясно обозначен собственик.

- Обсъждано ли е закриването на отбора?

- Никога не е обсъждан вариант "Нафтекс" да бъде закрит! Вече споменах дискутираните възможности. Аз лично считам, че с обединението с "Поморие", оставането в "Б" група и подпомагането от страна на общината и бизнеса може да се запази клубът. Това е необходимо до момента, когато дойде сериозен инвеститор, който да вложи пари в "Нафтекс", за да може да се развие и да участва в елитната група. "Нафтекс" ще тренира в Поморие и ще играе на стадион "Лазур".

- А някакъв вариант за продажба?Имало ли е и има ли сериозни намерения от бизнесмени да купят клуба?

- Вече стана дума за това - "Нафтекс" трябва да бъде закупен от инвеститор, който да е в състояние да отделя не по-малко от 5 милиона годишно Намирам за необходимо инвеститорът да докаже, че бизнесът му носи такива резултати, че да може да осигурява тези средства, за да финансира клуба.

- Феновете упрекват вас и Красимир Балъков за съдбата на "Нафтекс".

- През изминалите 9 години, откакто се ангажирах по-тясно с развитието на футбола, никога не съм си позволил да упреквам и да съдя когото и да било и днес няма да го направя. Винаги съм гледал в по-глобален контекст развитието на проектите и идеите във футбола. Действал съм изцяло в полза на Бургас - градът да има най-добрата школа, най-добрите условия за развитие на футбола, най-добрата инфраструктура. Понякога един отбор не е в състояние да покрие всички очаквания. А по време на криза не е възможно да се осигурят такива средства и съответно бюджети, че два отбора да бъдат издържани в елита.

- Защо бяха прехвърлени юношите ?

- Тази тема е част от визията на големия проект за развитието на футбола в Бургас. Изграждаме специален кампус по образец на елитните европейски клубове. Той трябва да е готов през февруари и в него да са най-добрите. Целта ни е Бургас да има силна школа с необходимата материална база. А школата на "Нафтекс"няма да бъде закрита, тя ще си работи в настоящия формат. Така че родителите и децата нямат никакви основания да се притесняват.

- Защо влагате пари във футбола?

- Моята лична ангажираност, както и на компаниите, в които имам собственост, се дължи на емоцията и на разбирането, че футболът е най-впечатляващата световна игра, която може да отглежда характери, модели на поведение, да мотивира, да събира хората в името на обща цел. Футболът е спортът, който в най-голяма степен отразява развитието на обществото. Разбира се, той е и бизнес със своите световни брандове, силен маркетинг, реклама, звезди. Така че, отговорът е - инвестициите ми във футбола са насочени към създаването на професионална среда и футболни модели, способни да станат конкурентни в европейски, а защо не и в световен план. Аз не инвестирам във футбола, защото няма какво да правя през съботните и неделните дни.Очаквам, че макар и бавно правилата и стандартите ще създадат устойчив модел на футбола в България, който да влияе положително на младите хора, да радва публиката, да пълни стадионите и да се развива като нормален бизнес. Всъщност спортът в една държава е като икономиката й. Разликата е, че в спорта трайните резултати идват след години. В бизнеса това се случва по-бързо. Така че моите инвестиции във футбола са част от дългосрочен проект.

 

- Коя е най-голямата грешка, свързана с футбола, която сте допуснали досега?

- Грешка е, че през изминалите години съм спестявал истината за хората, които работят срещу футбола. Но и сега не искам да влизам в непродуктивни и излишни полемики. Имам цел и стратегия как да постигна успехи във футбола. Предпочитам да работя и да полагам усилия в името на целта, която съм си поставил, отколкото да се оплаквам и обяснявам кой ми пречи.

- Тиражира се информация, че ще броите 500 000 евро за Иван Стоянов от "Сливен". Доколко е истина?

- Готови сме да заплатим тази цена, но за съжаление играчът предпочита да играе в ЦСКА.

- Каква е оценката за работата на Красимир Балъков?

- Красимир Балъков и Фреди Бобич са изключителни професионалисти. Всеки ден научавам нещо ново и безценно, което е принос в клуба, за да се развиваме и постигаме успехи във футбола. Буквално с тяхното идване "Черноморец" започна с много по-голяма скорост да се преобразява - в спортно-технически план, в материален план, като екип, като визия, като стратегия и мотивация за победа. Бургас може да се гордее с тях и екипа им. Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да ги върнем в България, за да помогнат за изграждането на професионален футбол в града.

- Кога за последно искахте да се откажете от спорта?

-Забелязал съм, че в публичното пространство, където се коментира футболната тема, често се правят субективни, неетични и непрофесионални оценки. Това, което наричате негативи, е плод точно на тази негативна среда. Затова мисълта да се откажа от спорта никога не ми е минавала през главата.Напротив, желанието да променя и допринеса за професионализирането на тази среда ме мотивира допълнително.

- Имате ли сподвижници за спорта в Бургас?

- Разбира се, в Бургас имам много приятели и съмишленици. Те са не само от спортните среди, а също така от администрацията, редица хора, които искат заедно да върнем славата на бургаския футбол. Аз съм подпомагал редица спортове, моите компании винаги са се ангажирали с проекти за социална отговорност. Свързан съм биографично, свързан съм с душата и сърцето си с Бургас и спорта, така че се надявам сподвижниците ми да стават все повече. Както и успехите ни в спорта.

- Има ли нещо, което забравихме в това интервю?

- Бих искал да обърна внимание на проекта "Черноморец-Арина" - най-мащабния инвестиционен проект в града и региона, който ще промени и модернизира облика на Бургас. В "Черноморец-Арина" ще има първокласни и световни като стандарт условия за провеждане на международни футболни, спортни и културни събития и конгресен туризъм. Проектът стана възможен благодарение на факта, че община Бургас успя да обедини в успешна концепция обществения интерес и инвестиционните възможности, да консолидира собствеността върху терените и да изясни техния статут, така че да се премине към едно ефективно и работещо публично-частно партньорство.На практика "Черноморец-Арина" ще представлява вторичен градски център, каквито съществуват в много градове по света и какъвто има планове да бъде изграден и в София. Това е новото социално средище на модерните градове, което отговаря на съвременните изисквания - многофункционална територия, обединяваща обществения живот, културата, традициите, спорта и бизнеса на града. Намерението ни е стадионът да кандидатства за домакинства на финали от Шампионската лига, купа УЕФА и други международни състезания.

Сигурен съм, че "Черноморец-Арина" ще се превърне в привлекателно и любимо място за бургазлии и гостите на града, създавайки многообразни възможности за спорт, развлечение, пазаруване, културни занимания, социални контакти и семейно прекарване на свободното време. Същевременно комплексът ще допринесе за развитие на туризма и бизнессредата не само в Бургас, но и по цялото ни Черноморие.

Източник: в. "24 часа - Бургас"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Без български футбол на парламентарните избори
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Световноизвестен тенис треньор проведе тренировки с наши таланти в Бургас
Нефтохимик прекърши Локомотив Авиа в първата си проверка

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: