Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (1)
Фреди Бобич: Немец съм в главата, балканец в сърцето
Автор: Екип Burgas24.bg 10:25 / 04.04.2009Коментари (0)486
©
Фреди Бобич наскоро бешe назначен за изпълнителен директор на Черноморец. Бившият немски национал е роден в словенския град Марибор (тогава югославски), но израства в Германия. В Щутгарт той беше част от магическото трио Балъков - Елбер - Бобич. Затова и никой не се учуди от решението на Фреди да дойде в Бургас.

- Г-н Бобич, как се чувствате в Черноморец?

- Доволен съм. Сигурен съм, че мога да дам много на този клуб. Заварих добър отбор, който ще става още по-добър. В мой плюс е, че познавам отлично балканския манталитет. Най-важното е да работим по-бързо и по-целенасочено. Освен това е необходимо да направим някои организационни промени. Инфраструктурата на клуба е от голямо значение. Ще започна от администрацията. Освен това вече взех първото си решение в Черноморец. Отстраних вратаря Владислав Стоянов от първия отбор заради липсата му на респект към ръководството. Този футболист няма бъдеще в Черноморец и през лятото ще бъде включен в трансферната листа.

- Работите ли вече по лятната селекция?

- Първо трябва да се запознаем много добре с качествата на футболистите, с които разполагаме. Имаме способни играчи, които могат и искат да се развиват. Разбира се, че следим няколко футболисти, но засега няма да разкриваме имената ми.

- Чудят ли се приятелите ви в Германия какво търсите в България?

- Миналата седмица изкарах няколко дни в лагера на Бундестима. И много хора ме попитаха какво правя точно в Бургас. След като им обясних какви са задачите ми в Черноморец, реакциите бяха много положителни.

- Имате ли вече впечатления от българския футбол?

- Винаги съм знаел, че силата на вашите играчи е в техниката. Гледах много мачове, защото се излъчват по телевизията. Мога да кажа, че имате израстване и в тактически план. Не ми хареса отношението към съдиите както и примиренческото поведение на някои отбори срещу грандовете.

- Краси Балъков ли е вашият учител по български?

- Не, не се нуждая от преподавател. Нормално е да има неща, които не разбирам, но на този етап това е нормално. Сърцето и кръвта ми са балкански. Познавам добре манталитета на българите, който е сходен с този на хората от бивша Югославия. Това ми помага много. С футболистите от този регион винаги сме имали специални отношения, защото се разбираме перфектно. В главата си обаче съм повече германец. Мисля, че съм постигнал добро равновесие.

- Българите често завиждаме на румънците и гърците за това, че всяка година имат представител в Шампионската лига. Какво ни липсва?

- Не ви липсва много. Човек трябва да улучи правилния момент и, разбира се, да има късмет при жребия. Левски можеше да се справи с БАТЕ Борисов. Жребият беше добър. Освен това отборите ви имат проблеми с лицензирането. ЦСКА например се прости с участие в Европа. Футболът ви трябва да се изчисти и да бъде по-прозрачен. Нещата трябва да бъдат добре структурирани и всеки да разбира от длъжността, която е заел в даден клуб. Вижте само колко много дръпнаха руските отбори. За последно играх в хърватския Риека. Имаше много неща, които не ми харесаха и ме смущаваха на терена. Както вече казах, не е приемливо няколко футболисти да стоят на главата на рефера и да оспорват всяко негово решение. И на българските фенове рано или късно ще им писне от тези глупости, защото и те искат да видят нещо по-различно и да направят крачка напред.

- Какво знаехте досега за българските клубове?

- Левски е първият ваш отбор, който знам. Бях малък, но си спомням, че този тим отстрани на два пъти Щутгарт от евротурнирите в средата на 80-те години. Името на ЦСКА също го знам отдавна. Сигурно е, че българският футбол има потенциал. Разполагате с отлични млади таланти, които горят от желание да се докажат, а после да направят голяма кариера в Англия, Германия, или някъде другаде. Най-важна обаче е организацията. Звездите от златното ви поколение като Балъков, Йордан Лечков, който ръководи Сливен, Даниел Боримиров в Левски и Любослав Пенев в ЦСКА искат да предадат опита си на новото поколение и именно тях трябва да слушат по-младите. Те искат да направят нещо положително за футбола ви.

- Харесва ли ви Бургас?

- Разбира се. Това е един много красив пристанищен град. Чувствам се отлично. Тук има какво да се види. Силно впечатление ми направи съчетанието между старите и новите сгради. Някои хора си мислят, че като пристигам тук от Берлин например, съм едва ли не шокиран от действителността на Балканите. Това обаче изобщо не е вярно. Свикнал съм с всичко. Тук хората са много мили и са свикнали да се задоволяват и с по-малко. Ако има нещо на масата, то е за всички около нея.

- Липсва ли ви семейството, което живее в Берлин?

- За нас разстоянията не са проблем, все пак живеем в толкова мобилен свят. Реших, че ако работя тук на пълни обороти 2-3 седмици без почивка, спокойно мога да оставам за няколко дни в Берлин. Oсвен това имам ангажимент и за телевизия DSF, където съм коментатор. Преди да дойда в Черноморец, работих по много проекти и постоянно обикалях Германия. Жена ми и двете дъщери, които учат в германската столица, ще дойдат на гости в Бургас в понеделник за великденската ваканция.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Без български футбол на парламентарните избори
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Световноизвестен тенис треньор проведе тренировки с наши таланти в Бургас
Нефтохимик прекърши Локомотив Авиа в първата си проверка

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: