Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (1)
Пламен Михов: Ако не вземем мерки за развитието на нашите таланти, ще се срамуваме от резултатите
Автор: Екип Burgas24.bg 11:16 / 02.02.2009Коментари (0)638
© Burgas24.bg
Директорът на ДЮШ на Нафтекс Пламен Михов даде интервю за pfcnaftex.bg, в което говори за успехите на школата на клуба, проблемите в детско - юношеския футбол у нас, както и за интереса от страна на чуждестранни отбори към младите таланти на „зелените" от Бургас.

- Господин Михов, през последните няколко години школата на Нафтекс се утвърди като сериозна марка в детско - юношеския футбол у нас, изпреварвайки с постиженията си отбори като ЦСКА и Левски. На какво според Вас се дължи този възход?

Това се дължи най-вече на добрата работа на целия екип в ДЮШ на Нафтекс. Дължи се, също така, и на ръководството, което създава предпоставки за добрата ни работа и е преценило, че ние сме точните хора и че това е точното време, през което ни е дадена възможност да работим. Явно е, че с вижданията и възможностите на целия екип в ДЮШ сме изпреварили другите клубове. Хубавото е, че успехите не са еднократни, за да се говори за случайности, а в продължение на четири години Нафтекс демонстрира превъзходство над всички останали школи и резултатите са факт. Хубаво е, че след постигнат успех екипът ни бързо забравя какво сме постигнали и започва да работи още по-амбициозно и по-мотивирано за първенствата, които предстоят.

- Бихте ли ни запознали по-подробно с успехите на ДЮШ на Нафтекс през последните няколко сезона?

През 2005 година формацията набор 1989 г. спечели бронзовите медали в турнира за Купата на БФС. Юношите старша възраст, родени през 1987 г., пък са сребърни медалисти в същата надпревара. През 2006 година имаме две шампионски титли - при децата, родени през 1991 г., и юношите младша възраст, родени през 1989 г. Старшата възраст са бронзови медалисти през същия сезон. 2007 година родените през 1993, 1991 и 1989 г. са носители на Купата на БФС, а родените през 1992 г. - републикански шампиони. Миналата година юношите старша възраст, родени през 1989/90 г., са републикански шампиони, а набор 1991 и 1993 г. са сребърни медалисти. В турнира за Купата на БФС родените през 1994 г. печелят сребърни медали, а тези през 1992 г. - бронзови.

- Каква е структурата на школата на Нафтекс? Колко са възрастовите групи и какъв е броят на младите футболисти, които в момента тренират в Нафтекс?

В школата има десет възрастови групи. Четири от тях са подготвителни, а основните са шест. В основните групи се обучават 150 състезатели, а в подготвителните са около 170. Към момента в ДЮШ на Нафтекс тренират над 300 деца.

- След пробите на Георги Терзиев в Сампдория и Нюкасъл сега и друг млад футболист на Нафтекс - Иво Чонгарски бе забелязан от скаути на Емполи. Очаквате ли скоро да се стигне до трансфер в чужбина на някои от младите таланти на Нафтекс?

Интересът към наши състезатели говори за доброто име като цяло на школата на Нафтекс, за доброто име на треньори, ръководство и футболисти. За всички нас, за целия екип в ДЮШ е радостно, че се обръща внимание на продукцията, с която работим през годините. Изминаха четири години и половина, откакто работим заедно с колегите, което е много важно в днешно време и ние ще се гордеем, ако някой от нашите футболисти пробие в класен отбор. Преди това обаче ние трябва да сме убедени, че тези наши състезатели са готови, изградени и могат да играят в чужбина. Предпочитам да не бързаме на всяка цена да продаваме футболист, който още не е напълно изграден. Всеки един от тези състезатели трябва да бъде продаден за цена, след която при един трансфер и играчът, и клубът да могат да кажат, че нашата стока си има добра цена.

- Какво според Вас трябва да се промени, за да се вдигне нивото на детско - юношеския футбол в България?

За да се вдигне нивото на детско - юношеския футбол в България, трябва всички клубове и респективно БФС да обърнат много по-голямо внимание на работата с младите. От много голямо значение е подобряването на базите, в които работят детско - юношеските школи. Трябва да се погледне сериозно на кадрите, които работят в детско - юношеския футбол. Те трябва да са добре подготвени и добре платени, а не както досега единствено в България, може би, в школите се изпращат да работят най-слабите и най-ниско заплатените треньори в клубовете. БФС наистина трябва да коригира политиката си относно детско - юношеския футбол, ако иска да имаме добър национален отбор и да сме фактор на европейската и световна сцена. Още сега се коментира, че в националния тим на страната ни играят двама или трима класни футболисти ( Бербатов, Мартин и Стилиян Петрови), но и тяхното време ще отмине и ако не вземем мерки за развитието на нашите таланти, ще се срамуваме от резултатите.

- Въвеждането на дублираща група ще спомогне ли за по-лесното интегриране на младите таланти в мъжкия футбол?

Според мен може да помогне, ако наистина в дублиращата група играят футболисти от юношеска възраст и има ограничение за бройката състезатели, които отпадат от мъжкия отбор, за да подсилят дублиращия състав. Защото в момента се получава така, че в повечето дублиращи тимове на практика играят основно футболисти от първия състав. Другото, което трябва да се промени, е дублиращите отбори да играят мачовете си или преди мъжкия тим, или на следващия ден, за да може повече фенове да гледат бъдещето на България.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Без български футбол на парламентарните избори
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Световноизвестен тенис треньор проведе тренировки с наши таланти в Бургас
Нефтохимик прекърши Локомотив Авиа в първата си проверка

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: