Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (1)
Христо Порточанов: Ще обжалвам решението на Бургаския съд
Автор: Екип Burgas24.bg 15:08 / 23.01.2009Коментари (0)332
Христо Порточанов, който е член на Изпълкома на БФС към момента, винаги е интересен събеседник, когато става въпрос за футбол. Ето как вижда той управлението на Борислав Михайлов през последните три години и малко и какво очаква да се случи в родния футбол.

- Г-н Порточанов, имаше ли смисъл от конгреса на БФС, който ще се проведе в края на месеца?
- Не. Не виждам смисъл от този конгрес, защото това е конгрес за вот на доверия към Борислав Михайлов. Конгресът е по никое време и се свиква по желание на президента на БФС. Това трябва да е много ясно на всички. Боби Михайлов поиска вот на доверие за себе си и екипа. Това е извънреден конгрес, на който клубовете ще кажат думата си за управлението на Боби през последните 3 години и малко. Чудно ми е каква шумотевица се вдигна около кандидатурите за конгреса - кой щял да бъде и кой не. Кой издига кандидатура и кой не. Конгресът е извънреден и визира лично позицията на Боби Михайлов.

- Коментира се много, че ще има голяма промяна сред членовете на Изпълкома. Какво очаквате вие?
- Не мога точно да кажа какво очаквам и какви ще бъдат промените сред членовете на Изпълкома. Знам обаче, че в ръководното тяло на БФС не трябва да има президенти на клубове, защото така се получава конфликт на интереси. БФС е публично дружество, в управлението на което нямат място футболните босове. Имаме Професионална футболна лига, която обединява всички професионални клубове. Мястото на хората от клубовете е там, в ПФЛ и съответво в Аматьорската футболна лига. Президентите на Лигите участват в заседанията на Изпълкома и свежда до БФС исканията на клубовете, ако има такива и са основателни. Вече сме в Европа и трябва добре да спазваме и съблюдаваме определени правила. В противен случай виждаме как е възможно да се задействат предпазни клаузи, когато една страна е неизрядна към ЕС. Пак казвам, че ако президенти или собственици на клубове, както и спонсори на отбори, влязат в Изпълкома, ще има конфликт на интереси. Вече има приет закон от Народното събрание за конфликт на интереси. Ако поведението но даден съдия бива разглеждано от Изпълкома за определена среща, а в същото време президентът на ощетения отбор е член на Изпълкома, какво става? Ще бъде ли обективно отношението на президента към съдията? Ето къде е конфликтът на интереси! По мое предложение през септември Изпълкомът извади от списъците на наблюдателите и делегатите определени хора, защото децата има са съдии в професионалния и аматьорския футбол.

- Какво ново очаквате да се случи в БФС след конгреса или всичко ще си продължи по старому?
- Аз не съм човек, който мълчи. Казвам каквото мисля директно и право на хората, за да изчистваме нещата, ако има грапавини. Очаквам същото отношение и от другите към мен.

- Ще останете ли член на Изпълкома на футболната централа?
- Не знам. И това не ме вълнува толкова много. Нямам основателни причини да се разграничавам от екипа. Може да съм бил неудобен на част от футболните „олигарси", защото не съм им позволил да си разиграват коня, както си искат. Но това си е техен проблем. Бил съм принципен в действията си. Няма как някой да ми каже какво да правя, защото просто може да се окаже, че въпросният човек не е по-богат от мен. Винаги съм бил принципен и съм се стремял към максимална обективност.

- Кои ще останат в Изпълкома и кои няма да намерят място?
- Аз не участвам в такива разговори. Не ме притеснява това дали ще съм в Изпълкома или не. Получил съм достатъчно поздравления и признания от ФИФА и УЕФА за работата си във футбола, така че това не ми е цел на всяка цена. Имам златна значка на ФИФА, а това е признание. В работата си във футбола винаги, ще се повторя, съм се стремял да бъде принципен. Не винаги се е получавало, но съм работил за каузата на максималната справедливост. Ако не съм член на Изпълком след конгреса, ще се наложи чрез медиите да публикувам доклада си за работата ми през есенния дял на шампионата след 7-ия кръг. Винаги давам отчет за свършеното от мен. Такъв доклад дадох през лятото, ще дам и сега. За мен лично изминалите 15 кръга от шампионата бяха на добро ниво.

- Каква ще е ролята на Христо Стоичков в новото управление на БФС?
- Ицо няма да участва. Той отказва и, ако не се лъжа, е уведомил Боби Михайлов за това негово решение. Неговото бъдеще е свързано с чужбина.

- Мъри Стоилов или Краси Балъков ще поеме националния, или ще работят в тандем?
- Това не е моя тема на разговор. За мен е важно Наско да се заеме с националния тим. Там трябва да се измисли формулата на договора му с БФС. Най-логично е да бъде на граждански договор.

- С какво ще запомните изминалия мандат на Борислав Михайлов?
- Опитахме се да въведем някакви правила. Има добри неща, но като цяло остава мнението, че сме действали много мекушаво, меко. БФС трябва да се прочисти от некомпетентните хора в структурата си. Много такива има по зоналните съвети. Има наблюдатели и делегати, които не знаят за какво става дума. Има развитие по темата за база на националния тим. Лицензирането върви добре. Прилагаме изискванията на УЕФА. Клубовете видяха, че нещата са сериозни и съдействат максимално, за да изчистим слабостите.

- Да си поговорим и за съдийството. Трябваше ли да се случи скандал като този с Иван Леков и Борислав Александров, за да се тръгне в нова посока?
- Оценката на всички е, че след моята намеса в съдийството нещата са тръгнали към по-добро. Защо се случи всичко това, не мога да кажа. Факт е обаче, че с Наско Сираков неведнъж сме казвали, че Борислав Александров не е най-добрият вариант за шеф на съдиите. Винаги съм твърдял, че е добър методист. Защо той е оставен на този пост, не мога да кажа. Интересно е и друго. От седемте срещи, с които се занимава прокуратурата след разкритията на Христо Ристосков, Стоян Алексиев свири четири мача. Когато говорим за съдийство, за мен е важно друго. Няма рефер, който да се изправи срещу мен и да каже, че съм искал нещо от него. Няма и клуб, който да предяви претенции към мен. Ще се потретя, може би, че винаги съм се стремял да бъда обективен. В „А" група има отбори с бюджет от 4 млн. лева и с такива с един милион. В двата случая хората, които дават пари, искат справедливост. Искат равнопоставеност на терена.

- Доколко Димо Момиров има уважението и разбирането на колегите си?
- Най-правилната кандидатура на този етап е той. Избираха между трима души за шеф на Съдийската комисия. Предложих Момиров. Нито веднъж не ми казал нещо за определен рефер да отиде на определен мач. Стремяхме се максимално да използваме и по-младите, но, пак ще кажа, че нито веднъж не е поискал нещо. Коце Гергинов е човек, който е искал да даде определен мач на определен арбитър. Именно Гергинов имаше болни амбиции да оглави комисията, за да върти нещата.

- Много обвинения имаше към вас, че еднолично правите наряда. Така ли е?
- Не е било така. Винаги нарядът е правен от няколко души. Аз мисля, Момиров мисли, други хора са давали мнение, обсъждаме нещата и ги внасяме в самата комисия за одобрение. Аз съм присъствал на две заседания на Съдийската комисия, шефът на ПФЛ Валентин Михов на едно заседание. Никой не е имал претенции. Нямам основание да се срамувам от работата си.

- Трябва ли един човек да носи отговорност за съдийските назначения?
- Въпрос на договорка или виждане. Ако въпросният човек има морал и достойнство, уважаван е от арбитрите, защо не. Няма нищо лошо.

- Преди време в едно интервю казахте, че срещи в „Б" група се уреждат в кафене край НДК в София. Действа ли още схемата или намаляха уговорените срещи в българския футбол?
- Бяха изчистени тези неща в много голяма степен. Резултатите показват, че няма уговорки. След 6-ия кръг вече съдиите не бяха основните действащи лица в срещи. И след това се допускаха грешки, но бяха малко. Например Георги Игнатов изкара 17 мача поред. Как да не му се дават срещи. Радо Станев също много добре вървеше и направи 12 силни мача. Ивайло Стоянов също свири добре. Максимално се старахме да вършим съвестно работа и дадохме сигурност на арбитрите.

- Преди време излезе решение на Бургаския съд по ваше дело с Нафтекс, в което сте губеща страна и трябва да връщате много пари. Как ще процедирате?
- Ще обжалвам, разбира се. Трябва да кажа, че аз също спечелих дело срещу Нафтекс, но не шумя за това пред медиите. Считам, че е нарушен основният закон на правото, а именно - справедливостта. Една от съдийките по това дело на следващия ден е погребала майка си. Възмездие има. Ще сезирам Висшия съдебен съвет и главния инспектор за поведението на определени съдии от Районния, Окръжния и Апелативния съд в Бургас относно делата водени срещу мен и сина ми. С парите от тази присъда да си купят свещички. Когато съм виновен за нещо, си го признавам. Но в случая става въпрос за доброволно получени пари, които по закон са недължими за връщане. Не може този „честен съд" да приеме решене, че някой ще бъде съден за средства, които е получил по договор и доброволно. На тези пари са плащани данъци и вноски към държавата. За какво изобщо става въпрос.

Източник: Топспорт







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Световноизвестен тенис треньор проведе тренировки с наши таланти в Бургас
Нефтохимик прекърши Локомотив Авиа в първата си проверка
Цанко Цанков постигна нов световен рекорд

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: