© | Балансирано меню от полезни храни, с гарантиран произход и приготвени по здравословен начин, ще се предлага на децата в бургаските ясли и градини. За да се гарантира максимално качеството на ястията, се разработва специална програма с изисквания, които трябва да се спазват както от доставчиците на продукти, така и от готвачите и служителите в детските заведения.Детайлите по прилагането на програмата обсъдиха на работна среща днес кметът Димитър Николов и водещият специалист по хранене, диетика и токсикология проф. Стефка Петрова.
"Там, където е необходимо, ще дооборудваме детските кухни. Към доставчиците ще бъдем много взискателни. Освен, че ще се следи за качеството на продуктите, ще проверяваме и как се опаковат доставките", каза по време на срещата кметът Николов.
В Бургас стартира и пилотен проект за здравословно хранене в училищата. "Става въпрос за кардинална промяна - от ремонт на помещенията за хранене и готвене до здравословно меню, съобразено с вкусовете на подрастващите", обясни кметът Николов.
От следващата година ще бъде въведен и мониторинг на теглото и ръста на децата и учениците според Индекс на телесната маса /ИТМ/, одобрен от Световната здравна организация.
Утре от 09:00 часа в експоцентър "Флора" водещият специалист по хранене, диетика и токсикология проф. д-р Стефка Петрова ще проведе в Бургас поредното обучение, посветено на здравословното хранене. Може да присъства всеки, който желае. |