Елитът на българския конен спорт се събира в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:44 / 30.07.2013
672
В разгара на лятото най-добрите български сътезатели по конен спорт се събират в Бургас. Причината е участието им в двата морски турнира по прескачане на препятствия - Квалификация и Трети национален турнир по конен спорт - "Купа - Бургас 2013". Състезанията ще се проведат последователно в първите два уикенда на август (3-4-ти август и 10-11-ти август). Организатори на събитието са Община Бургас, Българска федерация по конен спорт и Клуб по конен спорт "Кан Крум - Бургас". Интересът към двата турнира е огромен, като досега са се записали над 120 участника.

"Турнирът в Бургас е най-голямото състезение в България, защото е единственото, което се провежда две последователни седмици на едно място. Това позволява на участниците да съчетаят състезанията с почивка, което е една от причините този турнир да е и най-масов", каза председателят на ККС "Кан Крум - Бургас" инж. Георги Баозтев. Той допълни, че обикновено на такива състезания участват 40-50 коня, а максимума, който се постига е 80-90 коня. За Квалификационния турнир, който ще се проведе първия уикенд на август, в Бургас ще се съберат на едно място повече от 100 животни, а за втория турнир - "Купа Бургас 2013" ще дойдат още 20-тина.

"Състезанията са външната изява на една дейност, на която главните й предимства са възпитанието и обучението на подрастващите. Не бива да се мисли, че става дума за елитарен спорт. Покрай проектът за "Океанариума" тенденцията е конната база да се премести в района на старите минерални бани в Бургас. Това ще ограничи силно масовостта и реализацията на възпитателния потенциал на тази дейност", каза инж. Георги Базотев. Той е категоричен, че представата, че конно-спортната дейност трябва да се изнесе извън града е абсолютно погрешна. "Вместо да смятаме, че организацията на живота в България не е дорасла до нивото грамотно да обслужва подобни възпитателни бази, трябва да се стремим да приближим организацията на живот до европейските. Метафорично казано - това, че нямаме култура да си чистим тоалетните, не означава, че трябва да ги изнесем навън, просто трябва да се научим да ги чистим и поддържаме", каза още председателят на бургаския конен клуб.

"Ако трябва да се учим от по-развитите държави, не трябва сляпо да гледаме, че те разполагат с повече средстава, а трябва да обърнем внимание на това как те са ги постигнали. По мое мнение, те са постигнали това развитие с обучение, образование и възпитание. Центровете за получаване на такова естествено, близко до природата образование във всички големи градове на Европа - от Хелзинки до Рим, през Лондон, Петербург и Москва, включвайки всички големи градове в Австрия, Холандия и Германия, са на лесно достъпни места в централните части", коментира още инж. Георги Базотев. Според него общинската администарция показва толкова голям интерес към конно-спортната дейност, че може би ще намерим и правилното отношение.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).