20 години от създаването на БК "Спартак МВР“

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:02 / 06.12.2012
867
По повод 20 години от създаването на Баскетболен Клуб "СПАРТАК МВР", на 5 декември в петзвездния столичен Кемпински Хотел Зографски се състоя специална вечер - среща на ветераните на отбора и членовете на новосформирания баскетболен тим. В началото на септември т.г., след четиригодишно прекъсване и мащабна селекция, новият мъжки баскетболен отбор ударно напомни за своето легендарно име.

Инициатор и организатор на тържеството е новият спонсор на отбора - фирма "Капитол", чийто управител е г-н Рами Маймон. Гостите бяха посрещнати лично от г-н Рами, Председател на клуба и Изпълнителния му директор - Гинко Василев. В началото на вечерта, организаторите подчертаха и факта, че тази година се навършват 120 години от създаването на професионалния баскетбол - този любим на милиони хора по света спорт.

Церемонията бе уважена от г-н Иван Ценов, Заместник-министър на физическото възпитание и спорта . Като представител на българският баскетболен елит и бивш Изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол, г-н Ценов връчи почетния плакет на бившия състезател и треньор Ивайло Равуцов.

Честването на юбилея, състояло се в навечерието на новата година, беше естествено продължение на успешните 3 месеца на стартиралия на 5 септември т.г., Баскетболен Клуб "СПАРТАК МВР - Капитол", през които отбора изигра 7 мача, завършили със 7 победи.

"Част от МИСИЯТА на клуба ни е интегриране на обществото към баскетбола. Спортът не е само емоция, нито просто бройка победи. Спортът е обществена кауза!» - категоричен е Гинко Василев, Изпълнителен директор на клуба -" Убедени сме, че спортът и образованието вървят ръка за ръка, затова, ние, от Баскетболен клуб СПАРТАК МВР - КАПИТОЛ, считаме, че зад успешния баскетболен тим, трябва да стоят хора с академичен ценз, с морал и с мисия за интегрирането на деца от всички социални групи. В подкрепа на последното, можем да се похвалим и с първата си стъпка - участвахме в кампанията "Похода на мечтите", част от инициатива по европейския проект "Да превърнем думите в дела" на фондация Лумос."

В благодарствено обръщение към бившите състезатели на баскетболния клуб, изградили в нелеките години след прехода, имиджа на отбора, организаторите резюмираха: 30 баскетболиста за 20 години играха в 6 европейски и 3 световни първенства. Поради зимните условия и служебни ангажименти, част от поканените на церемонията 24 бивши играчи от клуба, не успяха да присъстват. Дванадесет от тях и днес са действащи служители в системата на МВР в София, Варна, Плевен, Бургас и др. На тези, които не успяха лично да си получат плакетите, ръководството на клуба има ангажимент да им ги изпрати, заедно с календар 2013 на отбора. Тази спортсменска среща между ветераните и младите баскетболисти от възстановения клуб е едно потвърждение, че г-н Рами Маймон и екипа му показват Fair Play в спорта.

Специален гост на тържеството беше и един от големите фенове на клуба - посланикът на Израел в България - Н. Пр. Шаул Камиса Раз. Събитието уважиха бизнесмени, съучредители, приятели и фенове на клуба. Макар и по-късно към партито се присъедини и певицата Кристина Димитрова. Всички гости останаха приятно изненадани от изисканото и същевременно непретенциозно парти, което продължи с приятна музика и «спортни» спомени заедно с новите собственици и визионери на Баскетболен Клуб "СПАРТАК МВР - Капитол".

Организаторите не пропуснаха да отбележат, че 5 декември е и църковен празник - свети Сава Освещени . "Обозначен ясно в народната традиция, празникът съвпада и с един по-особен момент от живота на човека - раждането на Новата година, на надеждата за берекет, здраве и щастие." - припомни водещата на тържеството Гергана Тенева.

ПОВЕЧЕ ЗА БК "СПАРТАК МВР - Капитол"
Баскетболен Клуб "СПАРТАК МВР - Капитол", възстановявайки дейността си на 5 септември т.г., става вторият софийски клуб с мъжко направление. Клубът е член на Спортна Асоциация - МВР и на Българска федерация по баскетбол (БФБ). През 3 -те месеца активна работа, отборът изигра 7 мача, завършили с 7 победи. Господин Рами Маймон, президент и спонсор на клуба, не е просто фен на спорта. Самият той е бивш баскетболист, а неговият брат до скоро е бил треньор на деца занимаващи се с баскетбол. «Обича баскетбола, има голямо сърце и вяра към хората, с които работи» - така Борис Арсов, главен мениджър на клуба описа човека, който върна отбора в баскетболните листи, и допълва - «Ние имаме възможно най-добрите професионални условия за тренировки и работа на екипа.»

Трудностите през последните 4 години и разформироването на отборите не само не разколебава хората, работили за БК "СПАРТАК МВР", а ги прави още по-ангажирани към прохождащия новосформиран тим. Днес, зад работата на отбора стоят хора, които искат да върнат имиджа на клуба и да обучават бъдещите надежди на родния баскетбол.

"Планираме до 2 години да влезем в челната 3-ка. Желанието на инвеститора е да играем в националната баскетболна лига.» - споделя Борис Арсов, - «Имаме условия и треньори, които работят вече, не с един, а с два детско-юношески отбора - до 10 и до 12 годишна възраст. Нещо повече - ще дадем шанс и на нови млади треньори да се развиват и усъвършенстват заедно с децата. В момента сме най-слабият детски отбор, затова децата са ни приоритет и работим сериозно, за да го направим в близко бъдеще шампион."

КРАТКА ПРОФЕСИОНАЛНА ИСТОРИЯ НА БК "СПАРТАК МВР"
В своята 20 годишна история клуба е организирал и провел:
- 7 републикански първенства за служители на МВР;
- 4 международни турнира за купа "Емос Алибакис" с участие на отборите на Румъния, Гърция, Югославия и България (всичките се играят в град Варна);
- 9 столични първенства за служители на МВР с участието на 6 отбора;

Взима участие в 4 европейски полицейски първенства:
- 1993 - Атина, Гърция - 2-ро място (от 8 отбора)
- 1997 - Антверпен, Белгия - 4-то място (от 13 отбора)
- 2001 - Варна, България - Европейски шампион (участват 15 отбора)
- 2005 - Лимасол, Кипър- 4-то място (от 12 отбора)

Участва в "Световните полицейски игри на силите за опазване на сигурността и обществения ред":
- 1994 - САЩ - 3-то място
- 1996 - Мелбърн, Австралия - 4-то място
- 2003 - Барселона, Испания - 3-то място (от 48 отбора)



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 1


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).