Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (0)
Черноморец - бялата лястовица на българската водна топка
Автор: Екип Burgas24.bg 13:11 / 31.10.2012Коментари (0)427
©
В Полша бургаският "Черноморец" игра и впечатли участниците в международния турнир по водна топка за юноши младша възраст. Българските ни представители бяха с класа над съперниците си в групата- факт, който бе признат от самите съдии, но едва след края на състезанието. Много по-ценна обаче беше положителната оценка за качествата на българския отбор, поставена от щабовете на лидерите в турнира- немския "Хановер" и "Славия" /Братислава/. Именно тези два клуба бяха сред първите, които потърсиха бургаската делегация, осъществиха контакт за сътрудничество и предложиха оферти за гостуване на техни турнири.

На уникалния басейн-красавец в Гливице от девет отбора "Черноморец" се класира седми. Реалното място на нашите ватерполисти беше в първата четворка след победителя "Хановер", "Лвов" и "Славия", но схемата на турнира ни прати да спорим за позиция от 7 до 9 място.

По разбираеми причини бургаският тим беше поставен от домакините в поток "А" заедно с шампиона на Полша за юноши младша възраст "Битом" и словашкия "Врутки". С помощта на недотам фината подкрепа на съдиите бургаският тим загуби тези две срещи в предварителната група.

Получи се така, че след почти 25-часов преход най-отдалеченият в географско значение тим на "Черноморец" трябваше да играе два мача още в първия полуден от надпреварата. На старта в турнира домакините явно не очакваха толкова силен "Черноморец". Бургазлии поведоха с 3:1, но във втората и третата част всичко бе решено със "съдийски" попадения и "Битом" обърна резултата. Но както се казва "у дома и стените помагат". Поляците спечелиха мача с 5:9 /3:1, 0:4, 0:2, 2:2/.

Два часа по-късно в двубоя срещу "Врутки" словаците поведоха с два гола преднина още от съблекалнята не без помощта на реферите. Непознаването на съперника доведе до подценяването му, на което се дължаха и многото пропуски пред вратата на "Врутки". При 7:7 секунди преди края на мача полският съдия отсъди топена топка. Така стопроцентовата голова атака на "Черноморец" бе прекъсната, а "Врутки" успя да измъкне победата с гол преднина 7:8 /0:2, 3:3, 2:0, 2:3/. След като изгледаха видеозаписа от срещата момчетата бяха шокирани и не можеха да повярват, че толкова слаб отбор ги е победил.

На финалите срещу последните от група "В" и "С" момчетата на старши треньора Петър Йонов постигнаха убедителни победи. В пъти по-силният "Черноморец" се справи с лекота над "Лодз" с 9:4 /2:2, 2:0, 4:1, 1:1/ и "Варшава" с 13:4 /5:1, 4:0, 0:3, 4:0/. Разликата в класите позволи на игралното поле за по-дълго време да останат и най-малките в състава на "Черноморец".

"В Полша се видя, че състезателите ни се променят. Те вече са сериозни млади хора, които пред очите ми израснаха и възмъжаха. Натрупаха и опит, и болка от загубите, но желанието им за победа надделя. На турнира отборът ни беше най-малкият по възраст, като само трима от състезателите ни са родени 1997 г., а други трима са едва на 12 години.

Ефектът от участието ни е огромен. Още след първите два мача срещу "Битом" и "Врутки"/където решаващ беше съдийският фактор/ интересът към нас се покачи и "заваляха" предложенията за контакти. Желание да ни гостуват в Бургас изразиха дори от полския национален отбор", заяви старши треньорът Петър Йонов.

Според него постижение за клуба е фактът, че отборът е получил покана за това силно състезание, което не кореспондира с познатите ни турнири, тип фестивали на водната топка .

"Участието ни на турнира е част от опита, който трупаме. Известно е, че българските отбори рядко се показват на такива международни състезания и ние нямахме достатъчно представа за съотношението на силите в игрови план в тази част на Европа. За нас беше важно да "сверим часовници" и да видим до къде са стигнали те в развитието си. Преди 20 години бяхме на по-високо ниво. След като стигнахме дъното, много ни се искаше да разберем какво сме постигнали и къде се намираме. Смятам, че българският спорт определено е постигнал някакви резултати."

Въпреки фрапантната разлика в спортните бази. Българските специалисти, болшинството от които се трудят в мизерни условия, имат качества и си вършат добре работата," е мнението на председателя на СКВТ "Черноморец".

Извън програмата на международния турнир на басейн "Олимпиец" в Гливице отборите на "Черноморец" и "Хановер" изиграха приятелски мач, завършил 11:10 за бургазлии. Ден по-рано бъдещото сътрудничество между двата клуба беше скрепено на "бойното поле"с игра на пейнтбол. За тима от Хановер играха трима от немскоговорящите в "Черноморец", ученици в НЕГ "Гьоте", и евентуални нови попълнения на "Хановер", който вече има отбор в Бундеслигата.

Така на турнира в Полша СКВТ "Черноморец" се превърна в "бялата лястовица" на българската водна топка, която въпреки срива през последните две десетилетия и липсата на условия за подготовка продължава да работи за възвръщане имиджа на страната ни в този спорт.

Ватерполистите ни участваха на турнира със съдействието и подкрепата на община Бургас, към която състезатели и ръководство на "Черноморец" отправиха благодарности. Комфортното пътуване за бургаската група завърши с аплодисменти за шофьорите на превозваческа фирма "Омега 3".

Делегацията беше водена от началник отдел "Спорт" към общината Веселина Деведжиева, която проведе няколко работни срещи със свои колеги от Полша. В нейно присъствие бе сключен договорът за сътрудничество между "Черноморец" и "Хановер".

Международният турнир бе спечелен от немския тим, а втори в крайното класиране е "Лвов" /Украйна/. Следват "Битом" /Полша/, "Славия"/Братислава/, словашките "Жилина"и "Врутки" /Словакия/ , "Черноморец", полските "Лодз" и "Варшава".

Според статистиката бургаските ватерполисти са втори по отбелязани голове /22/ след "Славия" /27/ и втори с най-малко попадения във вратата си /8/ след "Хановер", който има пасив от 6 гола.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Нефтохимик прекърши Локомотив Авиа в първата си проверка
Цанко Цанков постигна нов световен рекорд
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
Двама аут за домакинството на ОФК Несебър срещу дубъла на Лудогорец

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: