Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (0)
Истината за ММА у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:19 / 04.10.2012Коментари (0)1939
©
Интервю на Елина Иванова /ПР агенция Принцепс/
с Йордан Петков /изп.директор на MAXFIGHT, с президент Любен Джубрилов/

1. Kато изпълнителен директор на MAXFIGHT не те ли дразни това, че хората масово не знаят какво е ММА, бъркат го със сходни спортове и трърдят, че правила няма?

ММА се наложи в световен мащаб като един много интересен и атрактивен спорт. Явява се като обединение на всички бойни изкуства. В ММА могат и участват боксьори, кик боксьори, каратисти, борци, джудисти. В сравнение с другите спортове, правилникът при нас е по-освободен, защото разрешените техники и удари са много - има игра в стойка, събаряния и игра на земята. ММА обаче е и спорт, в който има и много строги правила и наказания. Забранени са удари в тила, в слабините, удари с лакти, бъркане в очите, хапане, скубане. Всяка среща има рефер, който е на ринга и трима странични, които броят точките и определят крайния победител, ако мачът не приключи предварително.

Ние развиваме аматьорския и професионалния ММА спорт. Аматьорският ММА е с олекотен правилник, забранени са ударите с коляно в стойка и на земя, забранени са ударите в главата, когато противникът е на земята, играе се с каски и протектори. Това се прави, за да може спортът да се практикува и от малки деца и да бъде безопасен. Другото направление е професионалният спорт - това са турнирите от веригата MAXFIGHT.

До сега са проведени 28 професионални турнира. Компанията MAXFIGHT има сключен договор с bTV Media Group и всички професионални турнири се излъчват по bTV Action. Това също помогна много за развитието и разпространението на спорта. Мениджърите на MAXFIGHT поддържат контакт с почти всички бойци и организации в света. В България гостуваха и като бойци и като зрители цяла плеяда от световно известни личности - Долф Лундгрен, Шони Картър, Роб Канън, Гилберт Айвъл /Урагана/, Гари Гудридж, Стефан Кабрера, Осман Ягин и много други.

2. MMA се налага все повече у нас като един от най-интересните спортове, каква според теб е причината - това че спортът е атрактивен, това, че е модерно или това, че момчетата реално задобряват все повече?
Благодарение на тези турнири, на работата с клубовете и на семинарите, нивото на ММА бойците в България много се вдигна. Срещите стават все по-интересни и непредсказуеми. Публиката също се запозна със спорта и вече знае за какво става въпрос. В началото се чуваха само викове "убий го, извади му окото". Сега присъстващите на турнитите не са само хора от средите на бойните спортове, а обикновенни зрители, които идват, да се насладят на комбинацията от интересни срещи и зрелищно шоу. Например, в Арена Аремеец дойдоха над 7000 зрители да наблюдават на живо турнира MAXFIGHT-27, което нас, като организатори, ни зарадва много и разбрахме, че пътя по който сме тръгнали е правилният.

3. Как протича подготовката на един ММА боец?
На този въпрос най-правилно може да ви отговори някой от треньорите. Това, което мога да кажа аз е, че момчетата тренират двуразово 6 дни в седмицата. Има тренировки по бокс, граплинг, спаринг, физическа (най-често кръгови) и кардио. Много от бойците вече са на световно ниво и в най-скоро време им предстоят битки в САЩ. Тази седмица Атанас Джамбазов подписва договор с американския проумотор Bellator. На Наско му предстои да замине за САЩ, където ще се подготви и ще участва в турнирите от тази верига.

4. Кои в момента са най-добрите играчи?
Много са добрите бойци, ще ги кажа в ред който е произволен, за да не обидя някои от тях: Атанас Джамбазов, Деян Топалски, Никола Дипчиков, Росен и Румен Димитрови, Любо Симеонов, Благой Иванов, Емил Захариев, Недялко Караджов, Светлозар Савов и още няколко момчета.

5.Има спекулации, че срещите в големите турнири са нагласени, как ще го коментираш?
Това е голяма заблуда. Никой няма нужда от наредени срещи, нито бойците, нито ние организаторите. Повечето спекулации бяха след победата на Любо Симеонов над Уес Симс. Бил легнал американецът и чакал Любо да направи нещо. Симс бе на земята - не, защото си легна, а защото Любо пласира много силен удар с крак. После той лежеше, защото, ако започне да се изправя, Любо може да го удари с коляно или ръка и мачът да приключи. В тази позиция е по-безопасно да лежи отколкото да се изправи. Любо, със сетни сили, успя да му направи ключ на крака и да приключи мача. На следващия ден направихме видео с Уес Симс, на което се вижда ясно, че кракът му е надут и той едвам се движи. Любо 6 дни преди мача не беше тренирал и участва на 30% от възможностите си. Той е мъжко момче и държи на думата си, за това излезе и се би. На негово място повечето бойци щяха да откажат да излязат, но той го направи заради публиката, заради хората, които бяха дошли в Арена Армеец, за да го гледат. И вместо да получи заслуженото, че дори и в това състояние се качи на ринга и успя да победи, той получи 10 дни гнусни лъжи и писаници навсякъде. Не го заслужава това отношение.

6.Вярно ли е, че приятелките на ММАците масово се отказват от работата си заради тях?
Хахаха не знам, но мога да ви кажа, че повечето момчета имат сериозни приятелки. Те са свестни момчета и истински спортисти. Тренират много сериозно и нямат време за купони и нощни заведения. Макар че имат много фенки и ухажорки, те са железни.

7.Как гледаш на участието на Багата във ВИП брадър?
Багата е един от най-добрите ни бойци. Поканата на продуцентите на Биг Брадър аз лично приемам отчасти като признание и към спорта ММА, въпреки, че личното ми отношение към подобен род формати не е особено положително.

8.Колко бойци се продуцират от Максфайт?
Точна бройка не мога да кажа, но със сигурност са над 100. Почти всички български бойци, които можете да видите на ринга, както и няколко международни.

9.Има ли интерес от чуждите организации към наши състезатели?
Да интересът е голям, но къде да играят решават мениджърите на компанията. Нашата цел е да пазим интересите на българските бойци, да договаряме възможно най-добрите условия за тях, за да може кариерата им да е възходяща и да постигнат много спортни успехи.

10.Откъде идва финансирането за турнирите?
Един интересен въпрос. Ако четете жълтата преса, ще прочетете, че при нас има огромни залагания, от които се печелят милиони. Но истината е малко по-различна. Пазарът в България е малък и в условията на финансова криза спонсори се намират трудно. Организацията MAXFIGHT е собственост на Любен Джубрилов. Този човек, който е и мой шеф от 5 години, се зае да развива и популяризира спорта ММА. Цялото финансиране идва от него. Искам да му благодаря, пред всички, вас за усилията, нервите и упоритостта и за това, че не се отказва от тази идея, наречена ММА.

11.Лятото се проведоха доста интересни турнири. Какво да очакваме?
Очакват ви полуфиналите на Гранд При на MAXFIGHT в полутежка категория на 17 ноември в Русе. След това предстои голям турнир в София, на който ще бъде и финалът на Гранд При. За следващата година сме предвидили да проведем 8 професионални турнира и 4 аматьорски състезания. Сега, на 13-15 ноември, в Санкт Петербург е Европейското първенство по ММА, на което БФММА изпраща национален отбор на България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Нефтохимик прекърши Локомотив Авиа в първата си проверка
Цанко Цанков постигна нов световен рекорд
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
Двама аут за домакинството на ОФК Несебър срещу дубъла на Лудогорец

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: