3-годишна условна присъда на Лечков

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:09 / 18.05.2012
496
Състав на Старозагорския окръжен съд наложи късно следобяд в четвъртък 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок на бившия кмет на Сливен Йордан Лечков, съобщава "24 часа". Съдът наложи забрана на Лечков да заема отговорни длъжности в общинската и държавната администрация в продължение на 3 години. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив, обвинеямият ще обжалва.

Съдът намери за виновен Йордан Лечков в това, че като кмет на Сливен на 19 февруари 2010 г. превишил правата си и ощетил държавата с 14 642 лева. На тази дата със своя заповед той не само разпоредил да се почистят дерета около село Тополчане и още 2 села, но със същата заповед наредил на фирмата-изпълнител "Екоседимент" от София и да изнесе инертните материали за своя сметка. Според съда по този начин фирмата се облагодетелствала, като се сдобила с материалите, макар да не било доказано, че кметът се е познавал с нейни представители. Става въпрос за 7321 кубични метра инертни материали, оценени на 14 642 лева, които са държавна собственост. Отделно и фирма "Напоителни системи" понесла щета в размер на 3882 лева.

Един от мотивите на съда е, че инертните материали са изнесени без проект и без контрол. Трябвало да се почисти само растителността от деретата, а камъните да се струпат край брега.

По тези обвинения присъдата може да бъде до 8 години лишаване от свобода.
 Съдът обаче оневини Лечков по обвинението, че с действията си бил нарушил и закона за бедствията и авариите.

Адвокатът на Лечков Иван Ангелов коментира, че е абсурдно клиентът му да не е нарушил закона за бедствията, а да е нарушил закона за водите. Освен това той твърди, че експертизата на вещите лица по случая е оспорена, затова не можело да се каже, че щетите за държавата са значителни, както приел съдът. Отгоре на всичко въпросните инертни материали били превозени само на 14 километра и досега си били там, където са разтоварени.

Самият Йордан Лечков намира, че "ключът за бараката" в случая е заровен в забраната да заема отговорни длъжности в държавната и общинската администрация, защото някой се страхувал да не стане пак кмет. Той отрече да е знаел, че фирмата-изпълнител да е свързана с известния сливенец Йосиф Йосифов-Йоско, каквито слухове се чуват. "Май е най-добре в тази държава никой нищо да не върши", обобщи Лечков.
Обвинителят - окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов, отказа коментар.

Това е третото от поредицата дела срещу бившия кмет на Сливен, което се гледа в Стара Загора поради отвод на съдиите в града на стоте войводи. На едното Лечков бе оправдан, другото продължава. Самият обвиняем припомни, че по друго дело срещу него в Ямбол също му бе наложена условна присъда, която Бургаския апелативен съд отмени и върна делото. "Може пак да се видим по това дело в Стара Загора", надява се той.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 1
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).