Компанията "Три морета" ЕООД от гр. Карлово ще изгради ново модерно предприятие за производство на рибни изделия от първично преработена риба с дневен капацитет 1 тон преработвана суровина. Сключеният договор е по мярка 2.6 "Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура" от ОП "Рибарство" на стойност 2 659 187 лв. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е в размер на 1 577 512 лв.
Предприятието ще бъде изградено в гр. Карлово, като ще бъде осигурено съвременно технологично оборудване, отговарящо на всички изисквания на ЕС в областта на ветеринарния и санитарен контрол, стандартите за качеството и безопасност.
Инвестицията предвижда производството на полуконсервирани рибни продукти - филе от аншоа и маринована аншоа по нова за България технология.
Предприятието ще произвежда полуконсервирани продукти, които не са стерилизирани посредством висока температура, а посредством процес на осоляване за определено регламентирано време.
От фирма "Три морета" ЕООД предвиждат в производствената си програма годишно производство на 1000 т. филе аншоа и 7 т. филе от маринована аншоа.
Срокът за изпълнение на проекта е осем месеца. След реализацията ме бенефициентът ще осигури 40 нови работни места.
Другият подписан договор е на фирма "ИХТИО 2008" ООД от гр. Пещера на обща стойност 240 713 лв. Проектът е за реконструкция и модернизация на пъстървово стопанство по мярка 2.1. "Производствени инвестиции в аквакултурата". Одобрената безвъзмездна финансова помощ по сключения договор е в размер на 144 427 лв.
Рибното стопанство е разположена по поречието на Стара река на 2 км. над гр. Пещера с обща площ 18.75 дка, включваща 8 дка водни площи. Инвестицията предвижда реконструкция на съществуващи четири клетки в един басейн, а в друг басейн ще бъдат построени десет бетонови клетки за отглеждане на зарибителен материал. Ще бъде включена и помпена система за аварийно захранване на стопанството.
Срокът за изпълнение на проекта е пет месеца, като с реализацията му ще бъдат създадени четири нови работни места.
|