Димитър Димитров: Поставям отличен 5.50 на Черноморец

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:41 / 03.12.2011
1771
Дни преди последния мач на Черноморец за тази есен - гостуването на Ботев (Пд) за Купата на България, "Тема Спорт" потърси за интервю наставника на "аку­лите" Димитър Димитров. Въпреки тежките момен­ти за Херо и битката с коварната болест, той не е за­губил нито грам от спортната си злоба и умението си от нищо да прави нещо. Сглоби сериозен отбор, който диша във врата на лидерите, и вярва, че тепърва го чакат най-добрите моменти.


- Г-н Димитров, доколко важен е двубоят с Ботев (Пд) за целите, които си по­ставихте с Черноморец за тази есен?

- Всеки мач е важен и във всеки двубой излизаме за поб­еда, колкото и клиширано да звучи. Все пак това е после­ден мач за годината, с който трябва да затвърдим добри­те си игри през този полусезон. Така че не можем да го­ворим за подценяване или пък да кажем, че е малова­жен. Все пак ни се открива възможност да продължим за купата и през пролетта и се надявам да се възползваме.

- Имате добри изходни по­зиции за класиране за Лига Европа и през първенство­то.

- Ще се борим и на двата фронта. Не можем да кажем, че приоритет ще ни бъде са­мо купата или само първен­ството. Хвърляме се и на двете места, пък докъдето ни стигнат силите.

- Ще има ли някакъв реван­шизъм към Милен Радуканов от ваша страна заради мача ви на "Армията" с ЦСКА в началото на полусезона, когато ви нападна и наруга?

- Радуканов след мача на няколко пъти ми се извини, веднъж чрез медиите, после и лично. Приемам ги, но ве­че съм го забравил. Понякога човек се изпуска и казва не­ща, които не ги мисли. Раз­бирам го, и аз съм правил къде, къде по-големи глупости.

- Ще успее ли Радуканов да върне Ботев Пд в А група?

- Като име и като исто­рия Ботев (Пловдив) е един от най-големите в България, това е безспорно. Имат не­вероятна публика, свалям им шапка. Мисля, че Радуканов тепърва ще развива и из­гражда Ботев, за да го върне там, където наистина му е мястото - в А група.

- Да чакаме ли нови перли в селекцията на Черномо­рец през зимата?

- Всичко зависи от възмож­ностите на клуба. Ще продължим да търсим пре­димно свободни играчи, ма­кар през зимата това да е по-трудно, отколкото през лятото. Ще продължим да спазваме политиката си, която очевидно ни носи ус­пех. Имаме постове, които мен лично не ме задоволя­ват, и ако искаме да усилим мощта и силата на нашия отбор, трябва да се подси­лим на тях. Имаме вече набе­лязани играчи, но не искам да гоборя с имена, защото ви­наги се намират хора, които да развалят нещата, да ти завидят.

- Каква оценка бихте по­ставили за есента на Черно­морец?

- Поставям отличен 5,50, ако трябва да бъда честен. Черноморец надхвърли очакванията ми, а както всички знаете, те винаги са големи. В началото направих чисто нов отбор, с освобождаването на всички чужденци, с привличането на други играчи и се притесня­вах, че ще ни трябва повече време. Не бях запознат с ка­чествата на някои футболи­сти, които не ги бях виждал с години заради престоя си в чужбина, но като гледам, се­га се справяме повече от добре.

- Има ли потенциал за над­граждане през втория дял?

- Във фаза защита мисля, че постигнахме максимума. Допуснахме само 5 гола, ка­то 3 от тях в един мач сре­щу Славия. Другите два са от спорната дузпа в Стара Загора, а ЦСКА всички знаете как ни биха. Във фаза атака обаче има още доста какво да се желае. Както в завърш­ващата фаза, така и в по- следното подаване и кон­трола върху топката.

- Как така винаги успява­те да уцелите чужденците, които ви трябват?

- В интерес на истината и в Литекс, и в Левски, и в Локо (Пловдив) винаги съм рабо­тил с добри чужденци. Уцелвал съм шестицата така че не мога да се оплача от качествата на чужденци­те, с които съм работил в кариерата си, в това число и тези в Черноморец. Кон­кретно от тези, с които ра­ботя в Бургас, съм много до­волен. Те от 25 гола вкараха 18 или 19, а това говори за голяма класа. Но това не е са­мо до нюх и не е само моя за­слуга. Благодаря на всички в моя щаб.

- Какво като представяне и класиране би ви задоволи­ло през пролетния полусезон?

- Да ви кажа честно, много хора и специалисти не ни броят изобщо за тройката, но това е нещо нормално и предусещам накъде ще оти­дат нещата. Те не ни броят не за това, че сме слаби, кол­кото и нескромно да звучи от моята уста, а защото ние сме единственият от­бор от водещите, който ня­ма организация. Като казвам организация, имам предвиди другата организация, сеща­те се за коя говоря. Ние сме и единственият отбор от водещите, на който са дали само една дузпа, и то каква дузпа - в 82-ата минута при 3:0 за нас. Сами може да ви­дите на другите водещи ти­мове, включително и Славия, колко дузпи са им дадени и да си направите изводите как­во ни чака през пролетта. А като гледам последния кръг какво беше съдийството на Светкавица - Левски, на Сла­вия - Черно море, предста­вям си каква сеч ще бъде.

- Да поговорим малко и за другите отбори. Какво спо­ред вас се случи с Литекс и защо се стигна до този срив при тях?

- Неприятната изненада тази есен бе Литекс Все пак те са име в Бълга­рия в последните 10 години и очаквах много, много повече от този отбор, който е и шампион. Не мога да кажа как щяха да се развият неща­та, ако Любо Пенев бе оста­нал. Все пак той нанесе един­ствената загуба на Лудогорец, който обаче съвсем за­служено стана есенен първе­нец и е фаворит за титла­та. Но като погледнем комплексно нещата, игри, класи­ране, точки, се вижда, че нещата в Литекс не са били добре

- Левски сякаш също разо­чарова, стигна се и до треньорска рокада?

Не съм вътре в кухнята, за да знам истинските про­блеми на отбора. Доста не­ща им куцаха на Левски през есента. Самият факт, че на­вън допуснаха толкова загу­би и слаби игри, говори за до­ста сериозни проблеми на "Герена" по отношение на организацията, характера и манталитета на играчи и треньори. Ето и в последния двубой, ако не беше съдията, нямаше да спечелят и в Тър­говище.Николай Костов го чака много работаЩе спрем обаче дотук, за­щото знаете как се приемат моите думи.

- Има ли светлина в тунела за националния ни отбор, който е очевадно, че копае дъното?

- Аз лично съм умерен оп­тимист, да не кажа и по-сил­на дума. Реално това, което виждам, не ме задоволява. Да се говори сега за някакво кла­сиране за Мондиал 2014 е утопично. Но въпреки това желая късмет и успех на Любо Пенев, на когото е нужно да се даде и време. Хубавите неща стават постепенно.

- А нужно ли е подмладява­нето, за което всички гово­рят?

- Какво значи подмладява­не. Това е националният от­бор на България и в него трябва да играят най-добри­те и можещите. Да, може да се налагат млади момче­та, но това не бива да е самоцел.

- Кое е нещото, което ви дава най-много сили и на­дежда да продължавате на­пред в битката с коварна­та болест?

- Дава ми надежда това, че усещам подкрепата на хората. Това за мен значи много и благодаря на всич­ки, не само в Бургас, а и в ця­ла България. Това адски мно­го ме мотивира и ми дава увереност в тази тежка битка. Аз смятам себе си за силен характер и вярвам, че имам сили да се опитам да се преборя с този проблем. Но, честно казано, не искам да говоря за тази болест, не искам да си затормозявам главата и разсъдъка. Ис­кам да изпитвам колкото се може повече положител­ни емоции и радост от то­ва, което правя, и така като че ли ми е много по-лес­но. Семейството, внучка­та, тези неща ми дават си­ли и нови импулси.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 3
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).