Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Людмил Николов: Нужен е нов морал в управлението на Царево
Автор: Екип Burgas24.bg 17:41 / 28.09.2011Коментари (0)1951
©
Само спешна и цялостна промяна в управлението ще спаси Царево от гибел. След 10-години корупция, общината е фалирала и обезлюдена, общинската собственост е разпродадена за дребни стотинки, бетон съсипва онова, с което я е дарила природата, и стопира единствения останал поминък на местното население - туризма. Царево е зад "желязната завеса". Там демократичните промени още не са проникнали. И ако сега не бъде наложен морал в управлението, след 4 години може да е късно - общината ще се превърне в гето за ново заселени избиратели, считат от общинската организация на СДС в града. През последните години общинските съветници от СДС са били единствената реална опозиция във феодализирана община. Те имат идеи за промяна и се надяват да ги реализират чрез избора на техния кандидат за кмет - Людмил Никоилов.

На пресконференция в Бургас, в присъствието на Костадин Марков, председател на областния съвет на СДС, кандидат-кметът Людмил Николов, кандидатите за общински съветници от СДС в Царево Слави Иванов и Валентин Николов представиха своите виждания за спасяването на общината от пълна разруха. Програмата бе опвестена в областния град, заради тоталното медийното затъмнение, наложено от години в Царево, и опасенията, че всички други предизборни платформи, освен на досега управляващите, няма да бъдат отразени правилно.

"От 1989 г. насам в Царево се е променило единствено това, че туризмът беше изхвърлен от района, обещаната индустрия така и не се разви и местното население търси реализация навън. Поминък в тази иначе перспективна община няма. Ако не се разбие корупционната схема в местната администрация, ше стане още по-зле.", заяви Людмил Николов.

От СДС искат да се спре източването на общинския бюджет и гарантират промяна в управлението на всички общински предприятия, които досега само са поглъщали огромни средства за издръжката си и не са осигурявали никакви приходи. През 2010 г. общината е имала задължения от 5 800 000 лв., а през 2011 г. получила кредит от още 3 000 000 лева. Не е известно за какво са похарчени парите, щом общината продължава да има задължения към местни и чужди фирми.

С тези факти кандидатът за кмет Людмил Николов оборва твърденията на досегашната администрация, че Царево е най-богатата община, защото харчела най-много средства на глава от населението. Всъщност тук се харчи безразборно и неясно за какво, сочат данните. За нови тротоарни плочки в центъра е платено три пъти повече от действителната им стойност. Гордостта на администрацията - учебният център, е погълнал над 9 000 000 лева, а е видно, че в него не са вложени толкова пари. Издръжката на персонала на новоизградения музей неколкократно надвишава потребностите. Разходите по Пристанище Царево, след като бе поето за стопанисване от общината, са 230 000 лева годишно, а приходите - едва 80 000 лв. След като бе оградено и от него бяха изгонени над 400 рибари, то се превърна в изключително скъп паркинг за яхти. Но нито един местен жител няма яхта, уточняват сините.

Община Царево носи славата на една от най-корумпираните общини в страната.

Според извършения одит, констатираните закононарушения със съставени актове са над 112, но от това не са произтекли никакви последствия. Общината се е превърнала в най-големият търговец на недвижими имоти - продава се общинска земя на безценица на определени лица и фирми. Същевременно общинският бюджет е в постоянен дефицит. В него няма нито 1 свой лев. Заради непрозрачно предлагане на обществените поръчки, реализацията на всички проекти е спряна и досега тук пари от еврофондове не са постъпвали.

"Договарянето се извършва "на четири очи" и аз съм свидетел как се прави това, казва Людмил Николов. Но каквото и да се направи в Царево, то е скрито зад решенията на ОбС, значи с решение на общинския съвет на БСП и неговите пратньори."

Не се работи по изграждането на инфарструктурата. Пречиствателната станция вече от години работи незаконно - без акт 16, а в с. Велика, където местното население иска да развива туризъм, има проблем дори с водата. Царево се прочу в международен план със скандалното незаконно строителство на комплекса "Златна Перла", край Варвара, заради който кметът Петко Арнаудов дори се опита да унищожи завинаги Природен парк "Странджа".

Обедняла, общината няма пари за здравеопазване, образование, социални дейности.

Болницата е свита в медицински център, за който не може да бъде намерен управител. Хората бягат от Царево, родителите поощряват децата си да живеят другаде. Работа тук няма за никого - нито за специалисти, нито за хора с по-нисък ценз. Властващата администрация полага усилия да засели Царево с нови жители от Котленско и Сливенско, на които дава определени приоритети, срещу сигурни гласове. По последна справка, представена пред медиите от Людмил Николов, между 1 септември 2010 г. и 22 юни 2011 г. ново регистрираните жители на общината са 487. Преселниците се настаняват вече не само в новооформеното гето на входа на Царево, но превземат още Ахтопол и Варвара. Част от тях живеят и на палатки на територията на Природен парк "Странджа" - без ток и вода. П

Постепенно Царево се изпълва с ниско образовани и безимотни хора.

А неотдавна, за да засели няколко новодошли семейства, общината дори е купила 4 стари прогнили бунгала, за които е платила 72 000 лева от бюджета. Местните хора са възмутени от подобна абсурдна и вредна политика на Петко Арнаудов, която с цената на обществени средства прогонва младите от Царево, за сметка на пришълци-роми, които да гласуват неизменно за един определен кандидат.

Новообразуваните гета променят и без това нерадостния облик на Царево. Устремно продължава хаотичното строителство - и на "бетонни палати" и на "бидон бараки". ОУП няма, защото и той е опорочен. Приет в угода и в услуга на властимащите, планът все още се разхожда по различните съдебни инстанции, казват от СДС.

Междувременно се унищожава всичко, заради което туристите биха дошли тук. В Царево туристическият сезон се свива до 20-30 дни, летовниците нямат какво да правят. Достъпът до плажовете е затруднен, пътища до съседните къмпинги и местности няма, няма спортни зали, места за разходка и забавления. Единственото развлечение на летовниците са шатрите и сергиите, струпани на няколко квадратни метра в центъра. Останалото са тъмни и безлюдни улици.

Всичко това обяснява и устремното увеличение в броя на битовите престъпления. А неотдавна, в една от кражбите полицията констатира участие и на общински съветник, бивш кмет на Царево.

На своеволията и злоупотребите на местната администрация и 10-годишното "царуване" на кмета трябва да се сложи край, считат от СДС - Царево.

Те знаят какво трябва да се направи, за да започне промяната. Имат и визия за общината след 20 години. Но за да се постигне тя, трябва преди всичко да се спре с криминалното източване на обществени средства, с продажбата на общинска собственост на безценица, обществените поръчки и конкурси да станат открити, да се даде приоритет на местния бизнес и да се прекъсне порочната практика за назначаване на близки и зависими безотговорни хора в общинската администрация.

Кандидатът за кмет Людмил Николов е председател на общинската организация на СДС и общински съветник в ОбС-Царево от 2007 г. насам. Винаги е бил опозиция на своеволията на тоталитарния кмет Арнаудов. На 54 години е, женен, с две деца. Има висше образование - "ДВГ" и Военно училище. Собственик е на дружество за строителство и търговска фирма.




Още по темата: общо новини по темата: 339
11.05.2012 »
17.02.2012 »
28.11.2011 »
10.11.2011 »
07.11.2011 »
04.11.2011 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: