Отборите в Бургас вече се казват само "Нефтохимик"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:41 / 21.03.2011
910
"Лукойл-Нефтохимик" вече се казва само "Нефтохимик". Промяната в името засяга женското направление на баскетбола, на което петролната компания е собственик от години, както и мъжкото на волейбола.

Промяната не засяга единствено шампионите по баскетбол при мъжете, които само преди броени дни си върнаха владението на Купата на България след драматичен успех с 81:80 над "Левски" във финала на турнира в зала "Универсиада". Абсолютно сигурно е, че и занапред наложената в хода на времето марка пред Европа, каквато безспорно е "Лукойл Академик", остава същата.

Смяната на името е осъществена и подкрепена юридически още преди няколко месеца, потвърдиха хора от ръководството на ОСК "Лукойл". Промяната пък е продиктувана с решение на Борда на директорите на "Лукойл", което не е плод на емоционално решение, нито е свързана с подготовка за оттегляне на компанията от баскетбола или от волейбола в Бургас или Правец. "Лукойл" остава собственик на женския тим на "Нефтохимик" по баскетбол и на мъжкия по волейбол и не планира да редуцира финансирането им, въпреки премахването на марката "Лукойл" от първата част на клубното название. Двата отбора от морския град влизат стопроцентово в политиката на фирмата, управлявана от един от най-големите инвеститори в родния спорт през последното десетилетие - Валентин Златев. Основателен мотив за това пък най-малкото е местоположението на рафинерията на "Лукойл" в Бургас. "Истина е, че клубовете ни вече се казват само "Нефтохимик", но в това няма никакъв повод за притеснение. Нито съдържа сензационна новина само по себе си. Факт е, че това решение принадлежи на ръководството над нас. Ние ще продължим, както досега да инвестираме в баскетбола и във волейбола в Бургас, който категорично е важен град за "Лукойл". Промени ще има, но от следващия сезон и те ще са свързани основно с кадровата и трансферната ни политика", коментира темата Сашо Везенков. Спортният директор на ОСК "Лукойл" загатна, че част от тези промени ще бъдат със социална насоченост. В "Лукойл" от дълго време имат желание да насочат усилията си в развиването на детско-юношеските школи в двата спорта в морския град, макар че засега тази им идея така и не е реализирана. Може да се очаква, че от сезон 2011/2012 бюджетът в мъжкия волейболен отбор ще бъде завишен и "Нефтохимик" отново ще атакува титлата и Купата на България. Още повече, че перспективите пред ЦСКА към момента изглеждат повече от мрачни и все по-упорито се говори, че президентът на армейците Георги Георгиев изпитва сериозни финансови проблеми, които ще доведат до драстично подмладяване на състава. В женския баскетболен "Нефтохимик" също ще има промени. След като този сезон там смениха цял отбор от чужденки, но те не им донесоха повече от сребро в турнира за Купата, политиката на "Лукойл" ще поеме друг курс на управление. Едва ли в селекцията от Бургас ще продължат да привличат и да налагат баскетболистки над 30-те, чиито най-силни години в големия спорт са зад гърба им. Това най-после ще даде шанс за развитие на млади момичета като Мария Цанкова, Анета Митева и Мария Желязкова, които и в момента носят екипа на "Лукойл", но предимно стоят в сянката на скъпо платените легионерки и опитни български състезателки.

Баскетболистките на "Нефтохимик" и колегите им от волейбола няма да играят в евротурнири от есента, което на този етап съвсем основателно се струва на ръководството като излишен и неоправдан разход на средства. Няма да е изненада, ако при баскетболистките настъпи и промяна на треньорския мостик. Петко Маринов е институция в баскетбола и "Лукойл" не би посегнал на присъствието му в клуба, но все по-често шефовете се замислят дали не е дошло времето да му поверят в ръцете управленски и мениджърски функции. Тези сезон Маринов изхаби море от нерви и преглътна куп разочарования в поведението на своя състав - първо в представянето му в турнира за Купата, а след това и в хода на първенството. Оставането в Бургас на легендата на ЦСКА и националния отбор обаче не стои на дневен ред и преди всичко зависи от него какви ще бъдат задълженията му от септември нататък. До тогава обаче има много вода да изтече, а напрежението тепърва ще притиска Петко Маринов, който има трудната задача да изведе "Нефтохимик" до титлата в Националната баскетболна лига.

Източник: gong.bg



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 1
Днес: 3


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).