Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (1)
Барак Обама: "Горд съм, че те срещнах, Шони!"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:22 / 08.03.2011Коментари (0)451
©
Един от най-известните състезатели по смесени бойни изкуства в света - Шони Картър пристигна в неделя за поредния турнир от веригата "Max Fight", организиран от българската федерация по ММА (Mixed Martial Arts). 38-годишният американец е носител на 11 световни титли в различни версии на смесените бойни изкуства и е сред най-популярните лица на този бързо набиращ слава спорт.
В четвъртък, 10-ти март Шони Картър ще се изправи срещу световния и европейски шампион по бойно самбо Румен Димитров. Двубоят ще бъде гвоздеят на гала вечерта, която ще се състои от 19:30 часа в зала "Универсиада". В програмата на турнира са предвидени общо 11 мача, които ще се проведат във формат 3 рунда по 5 минути.

Шони, промени ли те известността?

В Америка бойците от ММА наистина сме популярни, до голяма степен заради телевизионното шоу "Универсален боец", в което и аз участвах. Това е риалити формат, аз бях поканен в четвъртия сезон, когато продуцентите промениха формулата - вместо спортисти в началото на кариерата си, поканиха ветерани като мен, звезди от тепиха като Рич Клементи, Мат Сера, който ме отстрани на полуфинала, Патрик Коти, който спечели финала в по-леката категория и Крис Лайтъл - той пък взе колана в моята категория, до 77 кг. Всеки от тях има по няколко титли от световни първенства в различните формати, а сезонът се казваше "Завръщането".

Да, известността променя, но конкретно мен - не чак толкова. Аз обичам ексцентричните дрехи и да, телевизионерите ме харесват, защото имам бърз език и разказвам интересни истории. Но си оставам същото черно момче от Чикаго, което просто имаше шанс.

Е, не всяко черно момче от Чикаго се разхожда край пирамидите, облечено в шотландска поличка и с цилиндър на главата, но това пък е част от шоуто. И не съм толкова известен, колкото Барак Обама, който беше нашият конгресмен, преди да стане президент!

Впрочем, срещал съм се и с него! Ако щете вярвайте, видяхме се след изборите, на входа на един малък ресторант - аз влизах, той излизаше. После чак забелязах, че има и охрана наоколо. Изненадах се, но подадох ръка. "Ти си Барак Обама, нали?!" - попитах. "Да", отговори той. "Аз съм Шони Картър и съм ти фен! Освен това, виж колко си приличаме!", пошегувах се аз. "Знам кой си, - каза Обама - ти си онова момче с 11-те колана и съм горд, че те срещнах, Шони!" Това е той, типично за него!

Така се запознах и с Майк Тайсън, оказа се, че и той знае много добре кой съм. Нашият спорт е атрактивен, милиони зрители гледат двубоите по телевизията, а още повече - в интернет. Един от финалите в "Завръщането" е гледан 27 милиона пъти в YouTube! Това е и причината да пътувам по света, искам да популяризирам смесените бойни изкуства, да накарам повече момчета и момичета да влязат в залите и да търсят победи.

Започнал си кариерата си на боец в ММА след 6-години като морски пехотинец в армията на Съединените щати. Какво ти даде военната служба?

Две неща - вкус към пътешествията и възможност да уча в колеж. Първото не съм загубил и до днес, второто ми позволи професионално да се занимавам с бойни изкуства и да участвам на щатски и федерални състезания. Така разбрах, че съм добър, че имам воля за победа и желание да уча все повече. С годините тренирах джудо и традиционно японско джиу-джицу, после бокс, карате, борба и кикбокс. За турнирите по смесени бойни изкуства е важно да познаваш възможно най-много техники, въпреки че всеки двубой е различен и до последно не се знае кой ще победи, независимо кой води по точки. Тук, в България има много добре подготвени състезатели по борба, а именно ключовете от борбата и джудото често решават крайния резултат. Виждал съм много пъти как чудесно подготвени състезатели по карате и бокс водят през целия мач и накрая губят, защото противниците им успяват да ги повалят и да ги "заключат" на земята.

Обиколил си света и си спечелил много титли. Кой беше най-трудния ти противник?

Като питаш за труден противник, се сещам поне за двама. Дейв Мане и един литовец - Титус Квастивиу. Бяха трудни за мен по един и същ начин - много силни, много корави състезатели, с бърза реакция. С Дейв съм се срещал два пъти - веднъж той ме победи, следващия път - аз него.

ММА ми даде възможност наистина да обиколя света. Роден съм в Чикаго, все още живея там с майка ми и когато й кажа, че тръгвам на състезание някъде на другия край на земното кълбо, тя ме кара да й покажа къде на картата е това. И все още се изумява, като види какви огромни разстояния изминавам. Сега например, тръгнах за България, но за нея България и Германия е почти едно и също. Понеже съм идвал тук и преди, знам че има разлика, но за хората, като моята майка, брат ми, сестра ми, която има ателие за маникюр - България е просто друг свят. Колкото е Япония, например. Или Египет, или Гърция.

Впрочем, бил съм и в Египет, дори успях да се загубя в пустинята! После се "намерих" с помощта на GPS-a на телефона и дори стигнах на камила до пирамидите в Гиза. Един съвет от мен - никога не яздете камила в шотландски килт! Аз това направих и повярвайте, не беше забавно... Сега се сетих, че се загубих и в Санк Петербург! Влязох в Ермитажа през един вход, а излязох от друг, на напълно непознато за мен място! Добре, че намерих лесно река Нева, видях в далечината сградата на Адмиралдейството и така се ориентирах. Но в Русия всичко е толкова огромно!

Огромно е и в Китай, там също съм бил няколко пъти. В Япония съм участвал в 14 турнира, познавам страната доста добре. Преди да дойда тук, ходих в Бахрейн. Името звучи екзотично за повечето хора в Америка и като чуят, че се намира в Близкия Изток, клишетата в главите им се задействат, представят си пустини, камили и бедуини, изобщо не знаят колко модерно място е това. Ето, затова трябва да пътуваме по света колкото може повече - представите бързо се променят, когато срещаш други, различни от теб хора, виждаш нови места, опитваш непознати храни.

Последният турнир в кариерата ми на професионален състезател беше в Тел Авив, Израел. Клишетата за тази държава са наложени от CNN, всеки среден американец си представя улични интифади, опасни градове, терористи-камикадзе на всеки ъгъл. А там няма нищо такова! Градът е хубав и спокоен, много по-безопасен от Чикаго. Хората са толкова мили, че след края на последния двубой взех микрофона и им казах, че искам да прегърна всички. Не се блъскайте, казах, изчакайте да си взема душ и имаме всичкото време на света - ще ви напрегръщам до един!

А кой беше най-трудният двубой?

Може да изглежда странно, но най-трудната борба в живота ми не е на ринга. Най-сериозно се боря да бъда добър баща на трите ми деца. За това "бойно" изкуство няма написани правила, не се изучава в клубове и школи. В училище също не ни учат как да бъдем добри родители. Е, аз всеки ден се боря да бъда просто добър татко. Понякога печеля, понякога не. Но това ми носи най-голямо удовлетворение! Удоволствието от общуването с децата не може да се сравни с радостта от никоя победа.

Какво очакваш да се случи в четвъртък? Познаваш ли Румен Димитров?

Това ще бъде първият ми истински бой в България. Предишния път водих семинар и направихме един демонстрационен бой с Пламен Петров. За Румен знам, че е световен и европейски шампион по бойно самбо, разбрах, че е и много амбициран да покаже качествата си на родна земя. Двубоят ще бъде труден и според мен шансовете са 50:50. Аз имам повече опит, но той със сигурност иска да бъде забелязан от мениджърите и ще вложи много воля за победа. Така е в живота, младите лъвове търсят изява и трябва да се доказват срещу "стари кримки" като мен.

Какво прави опитният лъв сега?

Сега обучавам други на бойни изкуства. Работя в Чикаго, като личен треньор в един от най-популярните клубове в света, тренирам и мъже, и жени. Може да изглежда странно, но жените са много по-амбициозни от мъжете и влагат доста повече агресия в тренировките. Истината е, че те трябва да се доказват много повече, но пък постигат неща, които за много мъже са невъзможни. Говоря за издръжливост, устойчивост на големи натоварвания, бързина.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Световноизвестен тенис треньор проведе тренировки с наши таланти в Бургас
Нефтохимик прекърши Локомотив Авиа в първата си проверка
Цанко Цанков постигна нов световен рекорд

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: