Републиканското първенство по ветроходство събра рекорден брой участници

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:41 / 22.08.2010
339
Рекорден брой участници събра Републиканското първество по ветроходство, което приключи с награждаване вчера, предаде репортер на Burgas24.bg. "Това е обнадеждаващо за бъдещето на спорта", коментира президентът на Българската ветроходна федерация Чавдар Александров, който връчи отличията на младите спортисти. Младите надежди на ветроходството получиха своите награди в третия последен ден от Републиканското първенство по ветроходство, което се проведе в Бургас от 19 до 21 август. Градът ще запомни състезанието с мащабния брой участници и с представителността, както на състезателите, така и на журито. Регатата в морския град събра на едно място над 100 участници - представители на всички 12 клуба в страната, разделени в 8 възрастови групи, състезаващи се в четири олимпийски класа (детски и юношески): "Оптимист", "Кадет", "Лазер 4.7" и "420". Добрите метереологични условия позволиха на ветроходците да премерят сили в 9 гонки. В детския клас "Оптимист" бяха регистрирани най-голям брой участници, както в цялото състезание така и за последните години - 72 лодки. В клас "Оптимист OPEN", който включваше всички възрасти имаше и международно участие - състезатели от Гърция.

Призьорите бяха наградени от президента на Българската федерация по ветроходство (БФБ) Чавдар Александров. Освен отличията в клас "Оптимист", той раздаде на всички призьори предметни награди, осигурени лично от него. Специална награда бе осигурена за най-малкия участник - 7-годишния Клемент Саръстов.

Президентът на БФВ му връчи спасителна жилетка, част от професионалното оборудване на състезателите по ветроходство. Оказа се, че малкият спортист и президентът на БФВ Чавдар Александров са възпитаници на един и същ треньор - Георги Иванов от ветроходен клуб "Черноморец Бургас". Треньорът пожела на Клемент да постигне спортните успехи на президента на яхтената федерация. Вицепрезидентът на БФВ Валентин Николов връчи отличията в клас "Лазер 4.7", а главният съдия на състезанието Евгени Мавродиев, който е и председател на яхт клуб "Порт Бургас", окачи медалите в класовете "420" и "Кадет". В съдийския екип с главен съдия Евгени Мавродиев (РВСК Бургас) участваха представители от съдийските колегии от Бургас, Варна и София. Протестното жури се оглавяваше от международния съдия по ветроходство проф. Камен Фильов, член на борда на Международната ветроходна федерация.

Първенството е генерална репетиция за състезателите преди Балкананиадата по ветроходство, която също ще се проведе в Бургас след две седмици. Републиканското се проведе с изключителното съдействие и подкрепа на община Бургас, както и със задружните усилия на бургаските ветроходни клубове "Порт Бургас" и "Черноморец Бургас".

Крайното класиране е както следва:
Клас "Оптимист OPEN"
1. Иван Петрушев ОМК "Несебър 2000"
2. Фотакаки Константина ЯК "Тесалоники" Солун Гърция
3. Георги Максимов ОМК "Несебър 2000"

Клас "Оптимист" момчета старша възраст
1. Иван Петрушев ОМК "Несебър 2000"
2. Георги Джингов ЯК "Циклон" Поморие
3. Иван Кънчев ЯК "Кап. Г. Георгиев" Варна

Клас "Оптимист" момчета младша възраст
1. Георги Максимов ОМК "Несебър 2000"
2. Любен Тенекеджиев ЯК "Порт Бургас"
3. Георги Менчев ОМК "Несебър 2000"

Клас "Оптимист" момичета старша възраст
1. Магдалена Данчева ЯК "Кап. Г. Георгиев" Варна
2. Стефани Музакова ЯК "Циклон" Поморие
3. Ралица Миленова ЦСЯК "Академик" София

Клас "Оптимист" момичета младша възраст
1. Виктория Хинковска ЦСЯК "Академик" София
2. Мариена Николова ЯК "Черно Море Бриз" Варна
3. Николета Петкова ЯК "Несебър яхт клуб"

Клас "Кадет"
1. Славчев - Николов СК "Балчик"
2. Първанов - Кирилов СК "Балчик"
3. Димитров - Попов ЯК "Черно море бриз" Варна

Клас "420"
1. Стергидов - Радев ЯК "Порт Бургас"
2. Шантанов - Обретенов ЯК "Кап. Г. Георгиев" Варна
3. Огнянов - Димитров СК " Дунавски клуб" Силистра

Клас "Лазер 4.7" Мъже
1. Жулиен Владов ЯК "Порт Бургас"
2. Ивайло Колев ОМК "Несебър 2000"
3. Даниел Николов ЯК "Черно Море Бриз" Варна

Клас "Лазер 4.7" жени
1. Даяна Димитрова ЯК "Черно Море Бриз" Варна
2. Йоана Иванова ЯК "Черно Море Бриз" Варна3. Хелена
велкова ЯК "Порт Бургас "

 



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 3
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).