Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (3)
Бойчо Николов: Младите имат голямо желание да изучават ветроходство
Автор: Екип Burgas24.bg 13:23 / 13.07.2010Коментари (0)460
© Burgas24.bg
Най-малкият спортист, който изучава ветроходство в Бургас след броени дни ще навърши 6 години, съобщи Бойчо Николов, треньор в бургаския яхт клуб "Черноморец Бургас". Реално обаче след осем години децата могат да се занимават с ветроходство. Николов каза, че желанието на децата е много голямо да се занимават със спорта ветроходство, но за съжаление няма достатъчна база. В момента в клуба се обучават около 25 деца.

"Аз се опасявам, че в скоро време няма да може да приемаме желаещи, защото и възможностите ни са за не повече от двадесет и пет деца, а в момента очаквам още четири-пет, които за първи път ще дойдат", каза Николов. Първото на което се обучават младите ветроходци са основните моряшки навици, да им се даде елементарна морска култура, каза треньорът. Началото е доста трудно, а удоволствието от ветроходството идва с времето и когато човек усети, че може да управлява сам лодката.

"Ако от основата изскочи състезател, който има добри качества и добри данни, работим за високо спортно майсторство. Такива са основните ни цели. Започваме от основата на пирамидата и желанието ни е да популяризираме спорта ветроходство", посочи Бойчо Николов. Младите ветроходци започват обучението си на най- малките яхти, детски клас, а това е яхтата клас "Оптимист", размерите са 2,30 метнра, а мачтата е висока 2,50 метра, като ветрилото е с площ, която позволява на децата да управляват. Има деца които за три месеца могат да усвоят основните умения. В бургаски яхтлуб вече има четири-пет такива деца, които за няколко месеца са напреднали и вече сами могат да влязат в морето и да проведат тренировка, което е успех за такова кратко време.

По думите на треньора обаче Бургас е единствения град, където има ограничени възможности за достъп на ветроходците. "Имаме предвид, че старите клубове бяха закрити, а и поначало бургазлии нямат обикновенно пристанище за пасажерски кораби или малки лодки, с които да можгат да излизат на разходка в морето и да си доставят това удоволствие. Всеки който създаде някакъв клуб и работи в тази насока смятам, че ще е много полезен за града, за обществото и за децата", посочи Бойчо Николов.

Той каза, че към момента бургаските ветроходци срещат съдействието и подкрепата на община Бургас, макар в криза възможностите са ограничени. За това бургаските ветроходци разчитат на финансова помощ от приятели и спомоществователи. Кък момента в клуба са осигурени осме детски яхти "Оптимист", с които се работи на групи с децата. Клубът разполага и с три яхти клас "Фин", три килови яхти, а имат желание да закупят яхти от класовете "Лазер 420". Ветроходството е един от най- старите спортове, популярен е в целия свят, а още повече, че този спорт и сближава хората. В момента у нас има нови килови яхти с екипаж от пет души нагоре до 18 души. За това независимо от финасовите трудности ветроходството има бъдеще у нас категоричен бе Бойчо Николов.

Източник: Агенция "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Без български футбол на парламентарните избори
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Световноизвестен тенис треньор проведе тренировки с наши таланти в Бургас
Нефтохимик прекърши Локомотив Авиа в първата си проверка

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: