Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (3)
Тодор Тончев: Деветото място при децата е успех за клуба
Автор: Екип Burgas24.bg 11:39 / 16.06.2010Коментари (0)1131
Най-малките състезатели на БК "Делфин" дебютираха по най-добрия начин в републиканското първенство за момчета до 10-годишна възраст. Само за половин година възпитаниците на треньора Тодор Тончев не само "проходиха" в играта баскетбол, но и успяха да се представят успешно в шампионата. На финалите в Самоков от 12 отбора момчетата на БК "Делфин" се класираха на девето място.

Наставникът на малките "делфинчета" Тодор Тончев работи безвъзмездно в клуба от 10 години. Доскоро треньор в БК "Делфин" бе и съпругата му Петя, бивша възпитаничка на бургаския БК "Нефтохимик". Тончев е бивш състезател на "Черноморец", където в момента играе големият му син Манол. По-малкият Ростислав пък носи екипа на "Лукойл-Академик".

Г-н Тончев, успех ли е деветото място, което вашите момчета спечелиха в първенството при 10-годишните?
Успех е, защото децата в тази група за първи път се събраха заедно на 1 октомври м. г. За шест месеца тренировки момчетата се научиха да играят и успяхме да се класираме. Останалите участници в първенството тренират заедно от две- три години, така че самото класиране за нас е успех. Представянето на "Делфин" във финала дори беше повече от добро. Участваха 12 отбора, разделени в две групи. Записахме победи над "ЛУКОЙЛ-Академик" с 31:16, над "Етър" с 31:18 и "Тигър" /Ямбол/ с 32:29. Допуснахме четири загуби, като в две от тях отстъпихме в продължението. Едната загуба с продължение беше с 37:40 срещу финалиста "Велбъжд" /Кюстендил/, а другата с 29:30 от "Черно море" /Вн/, също всепризната школа.

Имаше ли разочарование от загубите?
Не, защото на тази възраст не може да се очаква кой знае какво. И да не се бяхме класирали, нямаше да е проблем. По-важно е децата да се научат да играят. Те направиха много хубави мачове и на финала, и в зоната, и на турнирите в Бургас. Просто децата от много ранна възраст се научиха да се борят за победа, като не липсват желанието и хъса. Това е най-хубавото, а след време ще дойдат и резултатите.
На сто процента с излизането си на терена те калиха своята воля. Искам да благодаря за подкрепата на колегите в клуба Петко Стаматов и Павел Ламбринов, както и на родителите, които са съпричастни за развитието на клуба. През този сезон при всяко едно наше гостуване те бяха неотлъчно с отбора и го подкрепяха. Това ми се случва за първи път и честно да ви кажа, досега такова нещо не съм виждал. Родителите дори присъстват на всяка една наша тренировка.

Къде са в класирането другите възрасти на БК "Делфин"?
При 14-годишните, под ръководството на Петко Стаматов, който води и 12-годишните, на зона в Ботевград момчетата не успяха да се класират, но постигнаха две победи над "Светкавица" /Търговище/ и "Левски" с 50 точки разлика, но загубха от "Сити Юнивърсити" и от "Балкан". Момчетата на Павел Ламбринов /16- годишни/ също се класираха на зона, но там записахме пет загуби.
БК "Делфин" е сравнително млад клуб. Застигате ли вече в развититето водещите клубове в страната, които имат повече от половинвековна история и традиции в баскетбола?
На моменти ги застигаме. В БК "Делфин" аз и моите колеги работим на добра воля, но това не ни пречи да имаме добри класирания и резултати. За последните 10 години имаме три пъти участие във финална четворка, четвърти сме били в България, имаме пето, шесто, седмо, осмо място в страната. Поради това, че няма пари, няма база, това присъствие е повече от успех. Нямаме спорнсор, всичко е на самоиздръжка. Пътуваме със собствен превоз, а когато има възможност-организирано.

За първа година ли работите с най-малките?
Да. Досега съм водил отбори от 12-годишни до юноши старша възраст до миналата година. За по-нататъшно развитие момчетата в най-голямата възраст, които бяха при мен, вече играят в БК "Черноморец"- в дублиращия отбор и при юноши старша възраст.

С кои възрасти се работи по-лесно- с по-малките или с вече изградените състезатели?
Много по-трудно е да се работи с малките. Да научиш едно дете на "а" и "б" в баскетбола, да проходи в спорта е доста трудно. Все повече деца искат да играят баскетбол, а желаещите да тренират в БК "Делфин" са много. За да има успех е необходимо много търпение и нерви. Когато няма и база, няма достатъчно тренировки, топки, става още по-трудно.

Сред малчуганите открояват ли се вече бъдещите баскетболни звезди на БК "Делфин"?
Има, разбира се, и при малките, и при големите момчета. Първоначално групата беше към 30 деца, но след пресявката останаха 20-ина. Всичко обаче става с труд, желание и много тренировки. Радващото е, че имаме наши момчета, които вече тренират в дублиращия на "Черноморец" и при мъжете. Това са Андрей Илиев, Манол Тончев, Данаил Славов, Георги Вачев, Мартин Андонов. Имаме наш възпитаник в "Рилски спортист" /Самоков/- Константин Коев. Освен това "Делфин" има шампиони и вицешампиони на България от турнирите по стрийтбол- Манол Тончев, Андрей Илиев и Константин Коев, и Данаил Славов. В клуба работим до юноши старша възраст и от там нататък който покаже и който може, продължава нагоре. Дава му се шанс за развитие.

Източник: в. "Компас"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Без български футбол на парламентарните избори
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Световноизвестен тенис треньор проведе тренировки с наши таланти в Бургас

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: