Изнесоха данни за корупционни практики при строеж на футболни терени

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:08 / 03.12.2009
866
Истинска война е на път да се разрази между няколко фирми за изграждане на спортни терени и съоръжения у нас и няколко общини. Алармата вие за корупция и монопол на строителния пазар в спортния свят, в особено големи размери.

Според управителите на "Подови настилки" ООД и "БАЙК плюс" ЕООД, инж Сергей Зоров и д-р инж. Борислав Колев ситуацията през 2009 година е такава, че една фирма обира абсолютно всички обществени поръчки. А те не са много.

Три са обявените публично обществени поръчки и трите са малки и открити. Първата е за "Реконструкция на игралното поле на стадион "Христо Ботев", втората за "Реконструкция на игралното поле на стадиона в гр. Созопол" и третата за "Изграждане на тренировъчен спортен комплекс, включващ: тренировъчно игрище - футбол с размери 52/97м, както и три многофункционални площадки с размери 20/40м... в Несебър."

И ако последните два казуса не са добре известни на публиката, най-вече поради скорошното си реализиране, то историята с ремонта на стадион "Христо Ботев" е доста добре позната, предвид честите домакинства на Пирин на стадион "Осогово" в Кюстендил през този сезон.

Фирмата, която е спечелила и трите конкурса е една - "М Спорт", с главен акционер Мартин Трайков. Именно това се вижда нередно на г-н Зоров и г-н Колев, чийто фирми не успяват да минат пресявката на комисиите, които организират подбора на най-подходящи кандидати.

Те правят собствено проучване и откриват удивителни прилики в изискванията и на трите конкурса. Според тях и трите са направени така, че да могат да бъдат спечелени само от една фирма... не тяхната, разбира се.

Последният в община Несебър се оказва ключов. Когато г-н Зоров със своята фирма закупува конкурсните документи, оказва се, че файловете с техническите изисквания на общината са изготвени от... Мартин Трайков, същият този, който оглавява "М Спорт" - фирма конкурент.

Кой печели ли? Това е ясно.

"Фирмата "М Спорт" е достатъчно известна. Не искаме да оспорваме професионализма или начина и на работа. Не искаме да показваме кой е по-велик. Това което се набива на очи, е че и в трите случая търговете протичат по напълно аналогична схема, в три различни общини, в два края на страната. Логично е човек да се запита "По дяволите, какво
става?", сподели г-н Зоров.


Г-н Зоров, управител на "Подови настилки" ООД

"В Благоевград в момента тече закъсняло изпълнение. В Созопол процедурата е обжалваната и макар че няма решение по обжалването, работните процеси вече текат. В Несебър още няма издадена заповед на кмета за подписване на договор, но същата фирма е спечелила."

На свой ред г-н Колев сподели: "На първо място с г-н Зоров сме конкуренти в пазара. Други фирми от бранша също изразиха своята подкрепа, макар и по морален начин. Ние не сме нито прокуратура, нито следствие, нито съд и няма да определяме кой за какво е виновен. Има ли виновни или няма? Това е в задълженията на компетентните органи. Нашата цел е дадем конкретни факти, които нарушават законите и да поставим този въпрос публично."

Първият случай е Благоевград. Според г-н Колев, фирмата спечелила търга там е гушнала под масата минимум 300 000 лева. Основните обвинения са в четири насоки. Не е изграден предвиден от конкурсните изисквания водопровод. Вместо резервоар с обем 100 м3 е вкопана в земята една цистерна с обем 30 м3. Най-важното - теренът не е зачимен, а е изграден с посев, което според двамата инженери е причината сега Пирин да играе в Осогово. И последно дренажната система е направена без нужната смес от обогатена почва, пясък и торф - само пясък.

Фирмата на г-н Колев е отхвърлена заради два липсващи печата и подписа: "Ние не оспорваме нашите пропуски. По време на заседанието на Комисията помолихме за еднакво разглеждане на всички документи. Уви, това не се случи. Имахме оспорвания по техни печати и подписи, Комисията отказа да коментира този въпрос."


Д-р инж. Борислав Колев показва разликата между одобрена и отхвърлена изкуствена трева.

За да не бъде едностранчиво разследването ни, потърсихме и община Благоевград за коментар - там обвиненията са най-тежки - не само не е проведен правилно конкурс, но и спечелилият изпълнител не си върши работата.

Г-жа Пириева, говорител на местната власт, бе шокирана от нападките: "За нас нещата са чисти. Конкурсната процедура е проведена съобразно изискванията на закона."

"Първо, те не са обжалвали пред Комисията за защита на конкуренцията. Второ, водопроводът е напълно изграден и то според изискванията. Не знам какво си въобразяват, че е трябвало да бъде направено. Общината може да се обърне към съда заради тези обвинения."

"Трето, начинът на затревяване е сменен със специален допълнителен протокол, който е подписан от Общината, фирмата изпълнител и засегнатите спортни клубове. Цената и на двата вида затревяване е една и съща, а чимовото затревяване дори е по-нетрайно."

"За сведения на тези фирми, до момента на изпълнителя са платени само два от подобектите, те са общо пет. Благодарни сме на изпълнителите, че проявяват разбиране. Ние сме си свършили работата и нямаме никакви притеснения."

Президентът на Пирин г-н Петър Байкушев бе лаконичен и ясен в коментара си: "Теренът е направен перфектно, лично аз съm следил как се гради и съм доволен. Мога единствено да си пожелая на пролет да играем на него."

Така стигаме до Созопол, където ситуацията е напълно идентична с тази в Благоевград. Според засегнатите лица, там Общината е измислила много хитър начин да избие конкуренцията и да режисира конкурса, така че да спечели "М Спорт".

"Появява се и ново изискване: "Да има изпълнен поне един терен с озеленяване върху 100% пясък." Попитахме какво е това, те ни казаха: "Корените се развиват в 100% селектиран пясък". Разбира се, такъв е само теренът в Благоевград. Тази технология се използва във Великобритания, където няма големи студове и големи жеги", обяснява г-н Колев.

"Още един интересен момент. Дренажната система трябва да пропуска водно количество 180л./ч. Такава норма не може да има - това просто е неграмотност. 180л./ч. отговоря за стандартите когато Ной е трябвало да си прави ковчег. Цялата процедура тук сме обжалвали пред КЗК."

"КЗК още не е разгледала жалбата ни, но там вече се работи и каквото и да решението то дава възможност на ощетената страна по съдебен път да търси единствено пропуснати ползи. Любопитно обаче е, че по закон не може да се сключи договор ако тече такава обжалване пред КЗК."

Каква е вратичката? Ако поръчката е от особена обществена важност, може да се подпише договор, а впоследствие евентуално да се търсят искове за пропуснати ползи от ощетените фирми.

Третият случай е най-пресен - Несебър. Историята се повтаря отново и г-н Зоров обяснява: "Фирмите бяха отстранени преди отваряне на офертите. Общината ни предостави дискети с информация, на които и ученик може да види, че изискванията са определени от Мартин Трайков. Тук в този случай имаме неоспоримо доказателство, че спечелилата фирма сама си е написала изискванията. Пусната е жалба, че се нарушава закона, а кметът ни отговаря, че всичко е наред и че "Общината има осигурени пари и няма намерение да спира конкурса." По-цинично от това не можем да намерим!"

"Освен това в Несебър има изисквания за брой бодове на квадратен метър за изкуствената трева. Ние предложихме по-добра трева, но тя не отговаряше - беше с повече бодове."

В заключение г-н Зоров и г-н Колев не показаха особено голям оптимизъм: "Очакваме прокуратурата да си свърши своята работа и да се стигне до съдебни или административни производства. Ако това не се случи, трябва да спрем да работим или всички да работим по този начин."

Кой прав, кой крив... само прокуратурата може да каже. Г-н Зоров обаче призна нещо, което най-добре обяснява цялата ситуация: "Ние не сме ангелчета и ние имаме нашите прегрешения. Ако става дума за подкупи, да съм предлагал и да съм давал - не мога да кажа, че съм чист. В такава корупционна среда не мога да играя с достойнство и чест и от това да зависи добруването на хората, които работят за мен."

Източник: gol.bg



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 3
Днес: 2


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).