 © |  | С дегустацията на две уникални световни вина ресторант бе поставено началото на традиция представяща вина и блюда от цял свят. В изисканa обстановка снощи отбрани гости имаха редкия шанс да опитат френското Божоле Нуво и италианското Ноуво фиоре. Прелестите на двете вина реколта 2009-та омагьосаха със своите качества гостите. Дегустаторът Денислав Атанасов описа двата елексира накратко и насочи вниманието към техните уникални качества. ВИП-гостите първо се докоснаха до италианското Ноуво фиоре, което се отличава винаги с по-твърд характер, също като своите създатели фамилията Фрескобалди и родината си - Италия. После дойде ред на фееричното, нежно и фино „Божоле Нуво", за което познавачите казват, че тази година е най-добро от 50 години насам. Да уважат дегустациятa бяха дошли заместник-областния управител Златко Димитров, заместник-ректорът на Бургаски университет „Проф. Д-р Асен Златаров" доц. Любчо Любчев, директорът на ОДП-Бургас Милен Димитров, собственикът на книжарница „Хеликон" Йордан Панайотов, бизнес дами, водещи журналисти, хора на изкуството, медици и ценители на естетиката в живота. Всички гости бяха очаровани от представените вина, от техния чар и самостоятелен характер. Вина, които живеят кратък живот - от 3 до 6 месеца, но оставят в устата и душата своя уникална следа. Всяка година различна, така както е различен всеки ден от живота ни.
По време на дегустацията домакините предложиха мезета, които най-добре подхождат на прочутите вина, за да може вкусът им да изпъкне още повече като моцарела, френски сирена, прошудо крудо, брускети, тапас и др.
Италианско вино „Нуово фиоре" идва от областта Тоскана. Произведено е в избите на благородническата фамилия Фрескобалди. Винената империя Фрескобалди има 700-годишен опит в производството на божествената напитка.
Виното Божоле Нуво се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет. Божоле е регион в Източна Франция, на север от Лион. Едноименното вино се изработва от специален сорт грозде, наречено гаме, с черна ципа и бял сок. То се консумира от ноември до февруари. |