Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мощите на Свети Власий пристигнаха в едноименния храм
Автор: Екип Burgas24.bg 14:58 / 10.06.2009Коментари ()783
Първите мощи на светец-патрон на православен храм пристигнаха в Бургас донесени лично от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и ктитора на църквата, предприемача Йордан Динев. Мощите на Свети Власий, покровител на животните, са предназначени за едноименния храм в град Свети Влас, който е един от малкото у нас, построени с лични средства. Църквата "Свети Власий" в едноименния град над курорта Слънчев бряг е първата православна църква в Бургаска област, която получи мощите на своя светец-патрон.

Те бяха дарени лично от Вселенския патриарх Вартоломей във вторник на ктиторите на храма чрез съдействието на директора на Националния историческй музей проф. Божидар Димитров. В замяна на това Културната иснституция дари на Патриаршията парче от Светия кръст на Исус.

Според каноните всяка православна църква трябва да притежава мощи на своя отец- патрон. Мощите на Свети Власий обаче не били открити в Българската партиаршия. Затова проф. Димитров се обърнал за помощ към Вселенския патриарх в Истанбул. Били открити в Унгария и донесени в Истанбул от епископът на Виена. След специална литургия те били дарени на българския храм.

Храмът Свети Власий е изграден с личните средства на предприемачите братя Диневи в едноименното село, на мястото на средновековен манастир. Дали му името на светеца-мъченик, пазител и лечител на животните. Предстои в храма на бъде изграден иконостаса, където мощите ще бъдат положени.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Moshtite-na-Sveti-Vlasii-pristignaha-v-ednoimenniya-hram-94823
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.