Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Родители на ученици ядосани, искали им пари за банкет
Автор: Екип Burgas24.bg 09:34 / 13.05.2009Коментари ()1293
© Burgas24.bg
Скандал за пари разтресе бургаското СОУ "Св. св. Кирил и Методий" навръх празника му - 140 години от създаването. Родители подадоха куп жалби в Регионалния просветен инспекторат и до медиите, че директорката на училището Рени Николова накарала класните ръководители на децата да съберат по 5 лв. от родителите и да пазят това в тайна. Парите щели да отидат за коктейла по случай празника на училището в хотел "България".

"Парите са събирани от училищното настоятелство, не от мен и никого не съм карала насила. Не виждам какво лошо сме направили - и други училища празнуват празник, и други правят банкети", заяви Рени Николова. По случая веднага бе назначена проверка на регионалния инспекторат.

Скандал за пари избухна в СОУ "Св.св. Кирил и Методий" навръх празника му - 140 години от основаването. Родители разпространиха писма в медиите и регионалния инспекторат, че директорката на училището задължила учениците да съберат по 5 лв. за празничен банкет в хотел "България".

"Докато класните ни призоваваха най-настоятелно да правим дарения за празника на училището, го приемахме нормално. Но нещата се промениха. Разбираме, че директорката на училище "Кирил и Методий" Бургас е наредила на всички учители да търсят спонсори и да задължат всеки ученик да даде по 5 лв. за коктейл в ресторант. Госпожа Рени Николова ги задължавала да пазят това в тайна", оплакват се още родителите.

Заради писмата инспекторатът назначи светкавична проверка, която да уточни истината. Това не е първата проверка в училището. На всички досега обаче резултатите са били отлични, заяви директорката на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" Рени Николова. В писмата си родители изнасят и други факти - как учителите били задължени да отидат на екскурзия, която да им бъдела като премия за края на годината. Парите идвали от бюджета на училището - по 100 лв. на преподавател. Те обаче нямало да се дават на ръка, а учителите били длъжни да се подпишат, макар и да не участват в екскурзията. "Защо не ползват тези пари за банкета?", възмущаваха се родители вчера. На 11-ти май - понеделник, СОУ "Св. св. Кирил и Методий" чества патронния си празник, а заедно с това и 140 години от основаването на училището, което е най-старото и най-голямото в областта.

За целта била организирана пищна програма, която включвала концерт в Дома на нефтохимика и последващ коктейл в хотел "България", на който били поканени много учители, общественици и целия Регионален инспекторат по образование. В знак на протест обаче работещите в инспектората не отишли на него. Комисия от инспектората в момента проверява как стоят нещата с парите, давани за банкета, както и с въпросната екскурзия.

Това не е първият скандал, в който е замесено името на най-старото бургаско училище. В края на януари тази година полицаи бяха принудени да търсят автор на анонимка по отпечатъци от пръсти. Писмото, написано на компютър, бе разлепено на всички дървета около училището и пуснато в пощенски кутии из целия град. То призоваваше да не се записват деца в първите класове на две определени учителки, за да не бъдат тормозени.

В защита на въпросните преподавателки, освен директорката Рени Николова тогава се обяви и зам.-кметицата по образование Йорданка Ананиева. Това обаче е разбираемо, защото преди да бъде назначена в общината, Йорданка Ананиева дълги години работи точно в това училище. "Напротив - записванията не са секнали", заяви тогава тя.

Източник: в. "24 часа - Бургас"




Още по темата: общо новини по темата: 1
30.05.2009 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Roditeli-na-uchenici-yadosani-iskali-im-pari-za-banket-89974
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.