Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пак компенсираме с работници от Украйна и Молдова по морето, няма наши кадри
Автор: Екип Burgas24.bg 10:50 / 19.03.2019Коментари ()1466
©
Гост в сутрешния блок на БНТ беше Константин Занков, експерт от Институт за анализи и оценка на туризма. Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - липсата на квалифициран персонал. Каква е причината пак да не достигат хора?

"Причината е много кратък сезон. Това е основното нещо, което ни притеснява, защото ние имаме един тримесечен, което определено е проблем. Успешната формула за един успешен туристически бизнес е да работи около 10 месеца в годината. Идеята е, че той започва от месец април или март когато се правят конгресен туризъм, тимбилдинг туризъм, спортни подготовки, вече минава в летния туристически сезон, есента отново се правят събития, конгресен туризъм. Вече после имаме зимни празници и вече хотелът затваря за някакви реновации и така нататък, през месец януари и февруари. Какво правим? През цялата година комплексът стои затворен и няма как да се заплаща на персонал и в следващия момент идва Великден и започваме тепърва да подбираме персонал, да обучаваме персонал, което определено няма как да бъде една устойчива формула.", каза Константин Занков.

Започна търсенето на сезонни работници по Черноморието. Свободни места има за всички професии. И тази година недостигът на персонал ще бъде компенсиран с работници от Украйна и Молдова. Причината за наемането им е липсата на достатъчно български кадри. Защо хотелиерите и ресторантьорите не могат да задържат квалифицирания персонал?

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: Проблемът с кадрите е доста дискутиран от доста години и е доста дълга тема. Със сигурност проблемът се задълбочава, със сигурност има проблеми, но със сигурност, искам да кажа, че това движение на персонал, което е между държавите членки на ЕС и не само е не само проблем в България, това е проблем и в други държави. Доколкото е проблем, понякога и не е проблем, защото има хотелиери, които нямат такива големи проблеми с персонала. Много зависи от самия мениджмънт.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски. Хората с такива качества обаче рядко кандидатстват за сезонна работа. Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Pak-kompensirame-s-rabotnici-ot-Ukraina-i-Moldova-po-moreto-nyama-nashi-kadri-856588
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.