Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Комисия определи кои паметници в областта са военни
Автор: Екип Burgas24.bg 12:52 / 25.03.2009Коментари ()415
© Burgas24.bg
Заседание на Областната комисия Военни паметници под председателството на областния управител Любомир Пантелеев се проведе в Областна администрация. В заседанието взеха участие директорът на Регионален исторически музей Бургас Цоня Дражева, Иво Антонов от Националния военно- исторически музей към Министерство на отбраната, представители на всички общини от Бургаска област, неправителствени организации.

В началото на заседанието бяха обсъдени и приети правила за работа на Областната комисия Военни паметници. Преди да пристъпим към съществената работа за определяне вида на паметниците, трябва да обсъдим основния въпрос - за собствеността им, каза областният управител Любомир Пантелеев. Разяснения по Закона за военните паметници даде Иво Антонов. Задължение на общините е опазването, поддържането и възстановяването на военните паметници, тъй като всички те са публична общинска собственост. Министерство на отбраната и Областните комисии осъществяват само координиращи дейности.

Областната комисия Военни паметници определи общо 161 паметници като военни в цялата област. Неодобрени са 14. За редица паметници ще се иска допълнителна справка под формата на анкетна карта със снимков материал за установяване на моментното им състояние.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Komisiya-opredeli-koi-pametnici-v-oblastta-sa-voenni-82871
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.