Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представиха находки открити в последните 2 години в Несебърския музей
Автор: Екип Burgas24.bg 13:58 / 08.12.2008Коментари ()350
© Burgas24.bg
На 7 декември в Музей „Старинен Несебър" бе открита експозиция с находки от последните археологически разкопки провели се в периода 2007 - 2008г.

Гостите на събитието бяха посрещнати от изпълненията на цигулков квартет „Анима" към Националното училище за музикални и сценични изкуства „Панчо Владигеров" - гр. Бургас.

Експозицията откри директора на музея г-жа Петя Кияшкина. Тя отбеляза, че за първи път в историята на музея се случва да се открива изложба през месец декември. До сега изложбите винаги са се откривали в началото на летния сезон, заради туристите, но сега тази експозиция е открита специално за гражданите на Община Несебър. Г-жа Кияшкина добави още, че всички жители на града, трябва да се гордеят, че Археологическия музей в гр. Несебър притежава такива богатства, с които би се гордял всеки един световен музей.

В поздравителната си реч, кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров сподели, че е приятно изненадан от това колко много хора от Несебър са дошли, за да видят изложбата и с това са уважили усилията на всеки един, който има принос за нейното осъществяване. Пожела на всички присъстващи да съхраняват историята на града, да я обогатяват и да я предават от поколение на поколение.

Предметите изложени в експозицията са сред най-древните открития от Некропола на Месамбрия. Като съдържание изложбата е безкрайно богата - в нея могат да се видят изящни скулптури, съдове и златни украшения от преди 2500г. Една от най-интересните находки е древен инструмент /сиринга/, който е единствения открит в България и няма аналог на Балканския полуостров. Друг важен предмет е съд с релефна украса. Такива съдове се срещат в някои от най-големите музеи като „Бритиш мюзеум" и „Ермитажа" в Санкт Петербург.

След известно време находките ще заминат, за да бъдат изложени на обща изложба Националния исторически музей, но след като отново бъдат върнати ще останат в Археологическия музей „Старинен Несебър" за постоянно.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Predstaviha-nahodki-otkriti-v-poslednite-2-godini-v-Neseburskiya-muzei-69044
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.