Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Почти събраха парите за паметника на Калата, ще е готов най-късно в началото на лятото
Автор: Екип Burgas24.bg 12:24 / 14.12.2014Коментари ()1834
©
Почти са събрани средствата за скулптурата на Георги Калоянчев в Морската градина на Бургас , съобщи Йорданка Ананиева, зам.-кмет по култура и образование. По нейните думи, кампанията по набирането на средства протича нормално и почти са осигурени парите за скулптурата.

"Имахме среща със скулптора, който е започнал работата по изработването на скулптурното изображение в реални размери, за да може да се даде за отливка. Аз съм убедена, че за следващата късна пролет или началото на лятото ще е готов паметникът на нашия велик актьор и бургазлия Калоянчев", категорична бе Ананиева.

Тя обясни, че необходимите средства са за различни дейности. "Една част от парите са необходими за изработването на самата скулптура от съответните материали, за да може тя да бъде отлята. За този процес са необходими около 30 хил.лв. До момента ние имаме събрани около 25 хил. лв. Кампанията по набиране на средства продължава по коледните и новогодишни празници. Аз съм убедена, че те ще бъдат събрани много скоро. Другите дейности са свързани с отливката от бронз, за което имаме сключен договор с фирма, която ще осигури средствата. Следващата дейност е свързана с транспорта на паметника и поставянето му на определеното от експертния съвет и от градоустройственото решение място. Това също е осигурено като финансиране чрез общинското предприятие "Общински имоти". Те ще поемат и извършат тази дейност като монтаж на паметника", обясни зам.-кметът.

Паметникът ще бъде поставен в Приморски парк на входа на Летния театър срещу паметника на Апостол Карамитев.

"Ще бъде в цял ръст и ще изобразява Калоянчев в актьорска роля, така че ще може да се оформи ансамбъл между двама големи бургаски актьори", допълни тя.

Община Бургас помага за тази кампания, а основен организатор е Общественият дарителски фонд. Скулпторът, който изработва паметника, е проф. Георги Чапкънов.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 21
14.07.2015 »
14.07.2015 »
09.07.2015 »
13.01.2015 »
29.10.2014 »
10.10.2014 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Pochti-subraha-parite-za-pametnika-na-Kalata-shte-e-gotov-nai-kusno-v-nachaloto-na-lyatoto-530605
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.