Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Раждаемостта у нас се е сринала драстично
Автор: Екип Burgas24.bg 10:43 / 02.01.2014Коментари ()959
© Burgas24.bg
Срив е меко казано, когато говорим за раждаемостта. За срив можеше да се говори в последните пет-шест години, в момента вече говорим за катастрофа по отношение на раждаемостта. Това каза в сутрешния блок на БТВ д-р Антония Григорова, координатор на инициативата "Бебе на годината", и посочи някои от причините за това.

Населението ни застарява, жените в репродуктивна възраст също намаляват поради икономическата имиграция, констатира д-р Григорова. Част от жените се ограничават до раждането на едно дете, именно защото смятат, че не могат да се грижат за повече от едно дете. Сериозен проблем е и недобрата грижа за здравето, която в дадени случи води до стерилитет на жените.

Подходът за решаване на демографската криза не зависи от здравната система, смята д-р Григорова. Тя може да сигнализира за наличието на проблема, но е работа на всички държавни институции да се обединят, за да се намери решение и път за справяне с демографската криза, уточни специалистът.

В демографията проблемите стават бавно и бавно се решават, отбеляза д-р Григорова. Според нея е популистко да се твърди, че с увеличаването на детските надбавки и на майчинските автоматично ще повиши раждаемостта. Подобни мерки не са насочени към работещите майки и хората с постоянни доходи, за тях мерките и помощта трябва да бъдат по-различни, коментира координаторката на инициативата "Бебе на годината" и призова за комплексни мерки и действия в справянето с демографската криза.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Razhdaemostta-u-nas-se-e-srinala-drastichno-471768
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.