Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Как да се преборим с махмурлука
Автор: Екип Burgas24.bg 17:22 / 01.01.2014Коментари ()2017
© Burgas24.bg
Изтрезняването винаги е тежко, но затова човечеството е измислило десетки лекове срещу махмурлук. Стари пиячи дори съветват на сутринта човек да погълне 100 г от това, с което се е напил. Ако обаче е смесвал питиетата, задачата става много сложна, а махмурлукът може да се премине в ново пиянство.

Ако не сте мазохисти и не искате да търпите махмурлука след празниците, опитайте следните рецепти, които се ползват в различни държави:

Компот и айрян

При препиване кръвната захар в организма рязко спада. Това налага нуждата да си набавим глюкоза. Родният компот е чудесен за тази цел. Ако нямате наблизо компот и един айрян би свършил работа, като унищожи малко бактерии в стомаха ви.

Върнете "поръчката"

Ако изхвърлите част от поетите отрови оттам, откъдето сте ги поели, т.е. през устата, имате реален шанс да намалите драстично махмурлука си на другия ден. А и ще заспите по-лесно, след като угасите пожара в корема си.

Вода

След сериозните запои винаги има сериозно главоболие, защото тялото се обезводнява и мозъкът се свива. Решението е да поемате вода в големи количества. Препоръчваме да пиете повече вода по време на празника, докато консумирате алкохол. Газираните напитки не вършат работа.

Зелев сок и шкембе чорба

Зелето съдържа много витамин С, а също и витамин В1, които са изключително полезни за възстановяване на организма след тежка вечер. В Германия дори я продават в картонени кутии като плодовите сокове. Супата, на свой ред пък, възстановява загубените от организма соли, протеини и минерали.

Плодове

Плодове за закуска бързо неутрализират токсините в тялото. Динята също се смята за добро средство за изтрезняване заради голямото съдържание на вода в нея. Бананите също са в помощ. Те са пълни с калий, който губите, докато пиете - именно липсата му причинява треперенето и отпадналостта. Ако нямате необходимите на тялото ви количества калий, е възможно да повърнете или да ви се гади. В испаноезичните държави се възстановяват основно с фрешове.

Хляб

Пробвайте с пълнозърнест хляб, тъй като е богат на витамин В и мастни киселини и ще помогне на черния ви дроб да пречисти тялото. Освен това ще абсорбира алкохола, който е останал.

Яйца

Алкохолът кара тялото ви да произвежда ацеталдехид (токсична субстанция, която причинява болките при махмурлука). Тялото ви се противопоставя с глутатхион, но естествените му запаси се изчерпват доста бързо. Помогнете му с яйца.

Мляко, чесън и зехтин

Добра идея е да хапнете нещо, преди да започнете пиенето и веселбите. Това какво ще ядете преди купона е особено важно, за да подпомогнете организма при токсичната атака на алкохола. Опитайте с мляко, чесън и зехтин (не заедно, разбира се), защото бързо абсорбират алкохола.

Джинджифил

Джинджифилът под каквато и да е форма облекчава усещането за гадене и действа като чудесно анти-възпалително средство, каквото всъщност е. Пробвайте с джинджифилова бира, бисквити или чай и супа.

Кафе с канела

Известни са лечебните качества на канелата и на кафето, а в комбинация са особено ефективен начин за отслабване на махмурлука.

Аспержи

Консумирането на аспержи преди изпиването на голямо количество алкохол предпазва от махмурлук.

Свински кожички

Датчаните обожават да изтрезняват с дълбоко изпържени и силно подсолени свински кожички, които абсорбират остатъчния токсин от алкохола. Мазнината от кожичките действа благоприятно на стомаха като го пречиства.

Коктейл "Биволско мляко"

На сутринта след запой намибийците пият коктейл с примамливото име "Биволско мляко". Питието се приготвя с бита сметана, червен ром и ликьор, но не и биволско мляко, за да вкарат солидна захарна бомба в организма си.

Сушени плодове в японски стил

След препиване с традиционното саке или уиски "Сантори" по баровете и караокитата в Токио пиячите започват да нагъват umeboshi. Това са сушени кайсии и сливи, но обилно посолени. Някои японци потапят тези сушени плодове в зелен чай оолонг.

Закуска за махмурлии

Германците разчитат на katerfruhstuck (буквално - котарашка закуска!) или "закуска за махмурлук". Тя съдържа ролца от осолена херинга, увита около краставичка и лук. Всичко това на празен стомах.

"Сицилианско изкушение"

Само чуйте: Изсушен биволски пенис. Този традиционен цяр с годините е изгубил популярността си, но в миналото сицилианците са гонили махмурлука именно с изсушен биволски пенис.

Доматен сос и още нещо

Черешката на тортата е екзотичната комбинация, която монголците забъркват. Те си спретват попарка от осолени овчи очи, залeти с доматен сос. Странна комбинация, която е безспорен победител в нашата класация.

Източник: в. "Труд"




Още по темата: общо новини по темата: 121
31.12.2014 »
25.01.2014 »
12.01.2014 »
04.01.2014 »
02.01.2014 »
02.01.2014 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница
Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kak-da-se-preborim-s-mahmurluka-471698
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.