Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вече ще правят леки операции и в поликлиниките
Автор: Екип Burgas24.bg 12:48 / 29.12.2013Коментари ()775
© Burgas24.bg
Леките операции, манипулации и процедури вече ще се извършват и в поликлиниките. Изваждането им от болниците и включването им в дейността на извънболничната помощ е част от Националната стратегия за 2014-2020 г. Според управителя на НЗОК Румяна Тодорова у нас е най-лесен достъпът до най-скъпата помощ - тази в лечебните заведения. Пред български ежедневник тя коментира, че е нужна промяна, така че в болниците да се лекуват хората, които наистина се нуждаят от подобна помощ.

"В момента за една гастроскопия се влиза в болница, защото пътеката е 600 лева. Вместо да се направи от специалист в център, който разполага с легла за краткосрочно лечение, където обаче цената е само 25 лева", обясни доктор Тодорова.

Според нея пример за пилеене на средства е и пътеката за глухота. Тя струва 300 лева, а лечението в болница включва правене на аудиопрограмата и нагласяване на слуховото апаратче.

Други манипулации, за които няма да е нужно да влизаме в болница, са обработката на рани, вливания на медикаменти и биопсия. По този начин ще бъдат освободени средства за поемането на някои скъпи импланти и консумативи, както и за лекарства.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Veche-shte-pravyat-leki-operacii-i-v-poliklinikite-471343
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.