Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вижте как празнува Бургас на Никулден
Автор: Екип Burgas24.bg 17:01 / 06.12.2013Коментари ()3317
Бургас отбелязва днес празника на града на Никулден. Празнична Света литургия бе отслужена в храмовете на града по повод празника. От рано сутринта миряните изпълниха църквите, за да запалят свещ и да се помолят на Свети Николай да ги закриля, да бди над семействата им и над Бургас. Сливенският митрополит дядо Иоаникий участва в литургията в храм "Св. Богородица".

Председателят на Общинския съвет Костантин Луков поздрави общинските съветници и гражданите за празника. Двама заслужили бургазлии бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на Бургас" - художественият ръководител на ансамбъл "Китка" Мария Халачева и журналистът Йорданка Ингилизова.

На площад "Атанас Сиреков" пред сградата на Община Бургас, се проведе тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България. В ритуала участваха представителни блокове на Военноморска база ВМС - Бургас, на транспортният батальон, сборен блок от военните формирования на ВМС, сдружение клуб "Миноносец Дръзки" от Варна, представители на областния и общински съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база ВМС комодор Митко Петев.

В двора на Етнографския музей отец Петър от храм "Св. Св. Кирил и Методий" освети Никулденската трапеза. На нея задължително трябва да присъства жито, за да се почете паметта на загиналите рибари, риба и питка. От църкавата "Св. Богородица" започна литийно шествие предвождано от Сливенския митрополит Йоаникий, представители на бургаското духовенство, кметът и представители на Община Бургас. Шествието премина по ул "Богориди" до Моста, откъдето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите рибари.

В градинката до Часовника се проведе "Ретро Бургас". Кметът зае мястото си в бюро от преди години, в което подписа много документи.

На площад "Атанас Сиреков"/пред сградата на Общината/ кметът се снима с много именници в историческа снимка за архивите.

От 18:00 часа на площад "Атанас Сиреков" ще има Празничен Никулденски концерт. Ще учстват: "Фондацията"/Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Венко Поромански, Славчо Николов/ , Мишо Йосифов - секстет и "Сентиментъл Суингърс", Рафи, ПФА "Странджа", ученически хор и оркестър при НУМСИ "П. Владигеров". Водещ ще е Христо Гърбов.

Тържествено ще бъдат включени Коледните светлини на Бургас.




Още по темата: общо новини по темата: 155
08.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
06.12.2016 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vizhte-kak-praznuva-Burgas-na-Nikulden-467940
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.