Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Велоалеите в Морската градина очертани със самолетна боя, чудят се как да ги коригират
Автор: Екип Burgas24.bg 17:19 / 27.11.2013Коментари ()2563
©
На дискусия днес бяха обсъдени велоалеите в Морската градина на Бургас. На дискусията присъстваха представители на общинската администрация, неправителствени организации и граждани. Целта на срещата е да направи велоалеите по-удобни за всички, като промени очертанията им в рамките на ограниченията на Оперативната програма, по която са реализирани.

Мая Богомилова, началник отдел "Озеленяване" в община Бургас посочи, че се получава конфликт между пешеходците и велосепедистите по крайбрежната алея на Морската градина. Велоалеята там е очертана по проект преди две години, като е с максималната ширина по нормите, но се оказва, че самата Крайбрежна алея на парка не е достатъчно широка и няма достатъчно място за разминаване.

Богомилова каза, че може велоалеята да е еднопосочна. Трябва да се избегнат и острите ъгли, които се получават в момента.

"Друг проблем на крайбрежната велоалея е, че е направена с много трайна маркировка и не може да се демаркира. Трябва да се измисли някакъв начин премахването на боята да не изронва асфалта. Алеята не може да бъде преасфалтирана, така, че трябва да е химически начин, който аз до този момент не съм установила", каза още Богомилова.

Взетото решение трябва да се обсъди с хората, които са работели по Оперативната програма, за да поискат разрешение за промяна от Министерството, тъй като изискванията са за период от 5 години да няма сериозна промяна. Тя посочи, че след вземането на решение няма да се пристъпи към демаркиране и веднага след това маркиране, поради тази причина.

Живко Бъклев, велосепедист, посочи, че според проект, популяризиращ велосипедният спорт, маркирането на велоалеи в пешеходни зони, не е добра идея, тъй като е предпоставка за конфликти. Той допълни, че проектът е представен и пред община Бургас, става въпрос за споделяне на добри практики при създаването на велозони. В такива случаи се слага знак за споделено пространство, който оказва, че зоната е за пешеходци и велосипедисти, и така всички внимават. Той попита дали велоалеята може да бъде махната напълно или редуцирана. Богомилова отговори, че може да се случи, но със сериозна обосновка пред Министерството, управляващ орган по ОП.

Мариела Кирова, Сдружение "SOS-ПТП" посочи, че са направили анкета с велосипедисти в социалната мрежа, които са предложили алеята да бъде изнесена изцяло в ляво или изцяло в дясно, което е невъзможно, според нея. По нейните думи, знака за споделено пространство обаче е добра идея.

Според Кирова, или трябва да се забрани велоалеята, или да се научим на толерантност един към друг. Нейната идея е да има обособено място за този вид спорт, колоезденото - например на алеите зад Летния театър, където няма толкова голям поток от хора.

Стефан Дубаров, директор на Териториална дирекция "Зора" , в която се намира и Морската градина каза, че велоалеята е очертана със самолетна боя, като за нейното премахване все още няма ясен начин. Той бе категоричен, че към момента трябва да се работи конкретно върху велоалеята, като се стигне до ясно предложение, което трябва да се представи до Министерството, което управлява конкретната оперативна програма. Всички останали предложения могат да бъдат обсъждани на по-късен етап.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 40
07.03.2017 »
08.10.2015 »
07.10.2015 »
04.09.2015 »
05.07.2015 »
25.06.2015 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Veloaleite-v-Morskata-gradina-ochertani-sus-samoletna-boya-chudyat-se-kak-da-gi-korigirat-466398
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.