© | На 25 ноември започна обучение по готварство на деца от СОУ "Н. Вапцаров". Уроците са част от дейностите по проект "Храните като взаимно културно наследство в регион Тракия" по програма за трансгранично сътрудничество България - Турция и ще продължат 7 дни.
По време на обучението децата се запознават с българската национална кухня, кулинарни техники, здравословното хранене и с традиционни рецепти от тракийския регион. Техни наставници са преподаватели от Българо-германски център за професионално обучение - клон гр.Царево. Децата научават и прилагат на практика, приготвяйки сами и тествайки много рецепти от традиционната кухня. Те се запознават с основните продукти, начини на приготвяне и сервиране на храната. Учениците ще съберат забравени странджански рецепти, които да им напомнят как са се хранили техните предци. След обучението участниците ще посетят своите връстници, обучаващи се в курса по готварство в гр.Визе, Турция и ще се запознаят с традиционни рецепти от тракийския регион от другата страна на границата. Те ще могат да намерят приликите и разликите в местните кухни, ще обогатят своите знания за използването на хранителни продукти и подправки при приготвянето на храните.На 28 ноември групата студенти от гр.Визе ще гостува на своите връстници и ще участва в един ден на обученията на децата от Царево, като заедно ще приготвят и опитат български рецепти.
На 30 ноември в гр.Царево ще се проведе семинар и пресконференция по проекта. За участие в семинара са поканени гости от партньорските организации - Община Визе и Асоциация за опазване на природата ДАЙКО, гр.Демиркьой. Гостите ще се запознаят с традиционната местна кухня, ще опитат местни продукти и деликатеси, приготвени от учениците и техните наставници. По време на семинара ще бъде представен филм, заснет за фестивала на храните, който се проведе през месец август в гр.Визе, където участие и награди взеха преподаватели от Българо-германски център за професионално обучение - клон гр.Царево.
На пресконференцията ще бъдат представени дейностите по проекта, реализирани и предстоящи събития. Извършено бе проучване на традиционната българска и турска кухня в региона на Тракия, събрани бяха местни рецепти, които предстои да бъдат отпечатани в книга. Целта на проучването е запазване, съхранение и популяризиране на местните кулинарни техники и традиции в приготвянето на храната като част от културната идентичност и характеристика на региона. |