Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Депутати от ГЕРБ предлагат увеличаване на бюджета на бургаски университет с 2 млн. лв.
Автор: Екип Burgas24.bg 09:00 / 26.11.2013Коментари ()610
©
Бивши и настоящи студенти от
"Професор д-р Асен Златаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Да бъде увеличен бюджетът на университет "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас за 2014 г. с 2 млн. лв, като средствата за това бъдат взети от увеличения близо двукратно бюджет на Държавна агенция Технически операции (ДАТО), който ще бъде предимно за подслушване. Това предложение обявиха вчера бургаските депутати от ГЕРБ на брифинг в морския град. На него присъстваха областният лидер на ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Иван Вълков и Семир Абу Мелих. Пред медиите те споделиха, че бюджетът на бургаското учебно заведение за следващата година е намален със 106 хил. лв., което е станало ясно след проведена среща с ръководството на университета. Сумата от 2 млн. ще може да се използва за увеличаване обхвата на студентите, които могат да ползват стипендии, както и за финансирането на Медицинския факултет.

Другото предложение на бургаските депутати е 1 млн. лв. да бъдат разпределени от бюджета на МС към българските православни църкви и по-конкретно за довършване на храмове на територията на област Бургас. Депутатите от ГЕРБ са предложили и половината сума да бъде отделена за църковния комплекс "Свети Николай Чудотворец" в к-с "Меден рудник".

"В момента управляващите говорят, че дават повече пари за образование и реално като рамка в бюджета има заложени повече средства. Но това за пореден път противоречи на популистките им изказвания. Неразбираемо е защо бюджета на университет "Проф. д-р Асен Златаров" е намален, както и на всички останали висши учебни заведения в страната. Единствено този на Варна е увеличен, а както знаете министърът на образованието е от там. Необходимо е всички депутати от Бургаски регион без значение политическата принадлежност да се обединят и да подкрепят предложенията ни", заяви Димитър Бойчев.

Той коментира още, че правителството е заложило ръст на икономиката от 1,8 % за 2014 г. от преки инвестиции. "Не е ясно как ще стане това, след като един инвеститор при пристигането си в София, се сблъсква с предвоенно положение в центъра на столицата. Друг тревожен момент, пряко свързан с инвестициите, е Законът за чужденците в Р България, който бе върнат от президента с указ. Той бе променен от ГЕРБ, а сега се опитват да върнат старото му положение. 150 млн. лв. правителството е заложило в приходната част на бюджета от приватизация в БМФ и "Слънчев бряг" АД. Това не е реално изпълнимо, защото от дружеството на курорта не могат да бъдат получени повече от 10 млн. лв., след като има и проблем с инфраструктурата".



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Deputati-ot-GERB-predlagat-uvelichavane-na-byudzheta-na-burgaski-universitet-s-2-mln-lv-466044
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.