Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Набират средства за изграждане на скулптурата на Пандира на Моста
Автор: Екип Burgas24.bg 14:11 / 01.10.2013Коментари ()2156
©
Избраният проект за скулптурата на Петьо Пандира
Бронзова скулптура на популярния бургаски зевзек Петко Благоев, по-известен като Петьо Пандира, ще подканя всички жители и гости на морския град да се качват на "отпътуващия мост". Тя ще допълва цялостната композиция на морска тематика в пространството пред реновирания символ на Бургас - Моста.

Мястото не е избрано случайно. Старите бургазлии си спомнят, че като спасител Петьо Пандира се е подвизавал най-често в този район и част от лакърдиите му са свързани именно с моста, плажа, гларусите и морето.

Преди няколко месеца бе проведен конкурс, на който журито избра пластиката, която представя най-точно образа на самобитния шегаджия. Тя е дело на бургаския автор Руси Костадинов и представя Пандира в моряшка фланелка, гордо изправен с неизменната усмивка на лице, с гларус в лявата ръка и разперена като за приятелски поздрав десница.

Скулптурата ще бъде отлята от бронз в реален размер, който с постамента ще бъде с височина до 1.80 см.

Идеята за издигане на скулптура на Петьо Пандира в родния му град датира повече от 12 години. През първите години са правени неуспешни опити за нейната реализация. Реалното й изпълнение започва в началото на миналата година, когато в Община Бургас отново е внесено предложението и подписка от видни радетели на българската култура и изкуство, и приятели на Пандира, начело с големия български режисьор Рангел Вълчанов, който вчера ни напусна няколко дни преди да навърши 85 години и преди да види завършен образа на своя приятел.

В момента Община Бургас съдейства на Инициативния комитет за съгласуване и провеждане на необходимите процедури по Закона за културата и Закона за устройство на територията.

За окончателно финализиране на изграждането на скулптурата на неподражаемия с лакардиите си бургазлия Инициативният комитет стартира кампания за набиране на необходимите средства. Всеки, който желае да подкрепи и подпомогне благородната инициатива, независимо дали е юридическо и физическо лице, може да ползва откритата сметка в лева:

Сметката е в Токуда банк - клон Бургас:
IBAN BG 23 CREX 9260 1052 773701
Банков код 26092604
BIC код CREXBGSF

Идеята е през следващата година, когато се навършват 95 години от рождението на баш бургазлията Петьо Пандира, бронзовата му осанка да посреща гостите на най-романтичното място и символ на града - Моста.




Още по темата: общо новини по темата: 18
18.03.2014 »
14.03.2014 »
30.01.2014 »
09.01.2014 »
21.10.2013 »
17.10.2013 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nabirat-sredstva-za-izgrazhdane-na-skulpturata-na-Pandira-na-Mosta-456822
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.