Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Приеха плана за 2013 г. по Националната стратегия за демографско развитие
Автор: Екип Burgas24.bg 16:42 / 28.08.2013Коментари ()512
© Impact Press Group
Правителството прие Плана за 2013 г. по актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението в България. В него е включен интегриран набор от мерки на държавни институции, неправителствени и изследователски организации по петте приоритета на стратегията. 

Основните задачи в плана са свързани със забавяне на негативните демографски процеси и намаляването на броя на населението; преодоляване на негативните последици от остаряването на населението и подобряване на качествените характеристики на човешкия капитал; постигане на социална кохезия и създаване на равни възможности за пълноценен социален и продуктивен живот за всички социални групи; ограничаване на диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в някои региони и селата; адаптиране и синхронизиране на нормативната база с обществените потребности за балансирано демографско развитие на населението и развитието на качеството на човешкия капитал. Целта е забавяне темповете на намаляване на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план и осигуряване на високо качество на човешкия капитал, включващ хората с тяхното здравословно състояние, образованост, квалификация, способности и умения.

Мерките са базирани на направените изводи в отчета за 2012 г. за изпълнението на стратегията. Документът, който също беше приет на днешното заседание, включва обобщени данни от три информационни потока - национална статистика, административна статистика и национални социологически проучвания. 

Той представя изчерпателна рамка за предприемане на интегрирани действия и мерки в сферата на пазара на труда, пенсионирането, образованието, здравеопазването и системата за дългосрочни грижи. 

В него е включен и анализ на необходимите действия и мерки за повишаването на качеството на човешките ресурси, които е възможно да бъдат предприети в условията на все още съществуващия "демографски прозорец" в развитието на населението на страната ни.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Prieha-plana-za-2013-g-po-Nacionalnata-strategiya-za-demografsko-razvitie-450909
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.