Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Ахелой отбелязаха 1096 г. от великата битка на Цар Симеон
Автор: Екип Burgas24.bg 16:27 / 21.08.2013Коментари ()757
На 20 август се навършиха 1096 години от битката при река Ахелой между българските войски, водени от цар Симеон I Велики и войските на Византия. Жителите на град Ахелой и тази година отбелязаха подобаващо славната победа на България.

Честването започна с празнично шествие от Читалище "Светлина-1934" до паметника на цар Симеон и неговите войни, където беше отслужена заупокойна молитва за загиналите войни.Слово за значението на Ахелойската битка за българската история произнесе доцент-доктор Иван Лазаров - преподавател във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий". С поклон пред загиналите, венци и цветя пред паметника им поднесоха заместник кметовете на община Поморие Янчо Илиев и Илия Джингов, заместник-председателят на общинския съвет Неделчо Стайков, кметът на град Ахелой Иван Георгиев, както и присъстващите жители и гости на Ахелой.

Тържествата продължиха с прекрасния концерт на откритата сцена в парка, включващ изпълнения на оркестраните от "Кракольол сити оркестра"-Полша, "Музик скуоло немчице над ханоу"-Чехия, танцьорите от група "Вихорлат"- Словакия, ФФ "Трепетлика", ТС"Дъга"и попизпълненията на Виктор, Карина и Георги.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/V-Aheloi-otbelyazaha-1096-g-ot-velikata-bitka-na-Car-Simeon-449819
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.