Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Стартира инициатива за опазване на пясъчната лилия
Автор: Екип Burgas24.bg 11:29 / 04.08.2013Коментари ()737
©
Община Приморско и "Приморско клуб" ЕАД започнаха инициатива за опазване на пясъчната лилия по стопанисваните плажове и дюни. В началото на август настъпва пик в нейния цъфтеж и... унищожаване. Пясъчната лилия е сред най-красивите растения в българската флора. Тя е звезда на пясъчните дюни и пясъците по Южното Черноморско крайбрежие. Среща се само край Созопол (в местността "Каваците"), Приморско (в Аркутино), защитените пясъчни дюни срещу Приморско клуб ЕАД, Царево (при устията на реките Велека и Силистар) и Несебър (в изолирано находище в м. Иракли).

Пясъчната лилия е силно застрашен вид. Тя е вписана в Червената книга на България, и е в списъка на защитените растения, съгласно Закона за биологичното разнообразие. Дюните са обявени за консервационно значими европейски местообитания за целите на континенталната екологична мрежа Натура 2000. Съхраняването на дюните и пясъчната лилия е крайпътен камък по пътя ни към Европа.

Необходимо е разумно и грижливо отношение към едно от най-красивите растения в България - символ на Южното Черноморско крайбрежие. Пясъчната лилия е неоценимо красиво наследство в българската природа.

Да помогнем на "крайморския победител"! Да спасим пясъчната лилия за нашето европейско бъдеще! Да подкрепим едно добро дело!



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Startira-iniciativa-za-opazvane-na-pyasuchnata-liliya-446703
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.