Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обмислят мораториум за строителство върху ценни местности по Черноморието
Автор: Екип Burgas24.bg 09:46 / 04.06.2013Коментари ()983
© Bulfoto
Обмисляме мораториум за строителство върху ценни от екологична гледна точка местности по Черноморието, съобщи вчера новият министър на околната среда и водите Искра Михайлова. Една от конкретните мерки в програмата на правителството е провеждане на диалог с местните власти и заинтересованите екологични организации по проблемите на запазване на природните забележителности на Черноморския ареал, уточни тя.

Още в предходното Народно събрание имаше внесен проект за мораториум за строителството в зоната по Черноморското крайбрежие, но тогавашните управляващи го отхвърлиха. Мораториумът обаче е относително временна мярка и той трябва да бъде последван от много сериозни законодателни промени, които да гарантират, че точно тези ценни от екологична гледна точка зони ще бъдат защитени, уточни министърът. Според нея е важно да се уточни, че на тази територия няма да се разрешава строителство, няма да се разрастват градовете в тази посока и няма да се строят повече хотели.

Скандалът "Дюнигейт" избухна навръх Нова година, когато се оказа, че багери изравняват пясъчните дюни между Равда и Несебър, където се намира един от последните хабитати по Българското Черноморие. Теренът от 29 декара се оказа купен от държавата и веднага препродаден за шесторно по-висока цена.

Повече няма да се изливат отходни води в морето, стана ясно още от Михайлова. Министерство на околната среда и водите е амбицирано проектите, които вече са подкрепени от министерството и са финансирани, да бъдат приключени до края на 2015 година. Повече време ще е необходимо обаче за проекти, които не са подготвени от общините и по които не е кандидатствано.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 73
16.03.2016 »
30.11.2015 »
30.03.2015 »
26.03.2014 »
19.02.2014 »
18.02.2014 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Obmislyat-moratorium-za-stroitelstvo-vurhu-cenni-mestnosti-po-Chernomorieto-435941
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.