Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Шефът на бургаския кръвен център: Летният сезон е много тежък за нас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:13 / 27.05.2013Коментари ()1017
© Impact Press Group
От години летният сезон е много тежък за бургаския кръвен център, каза д-р Тодор Бояджиев, началник на отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ - Бургас. Д-р Бояджиев посочи, че през лятото населението в Бургаски регион се увеличава многократно.

"Окръгът ни е 380 хиляди души, а ставаме над 2 млн. души", посочи той. Специалистът от Кръвния център каза, че миналата година към 26 август официално регистрираните на територията на областта са били 1 763 000 души. Като към това число не са включени хора, без работни договори, студенти и други. "От години летния сезон е много тежък за бургаския кръвен център", категоричен бе той.

Отделението в Бургас има договорни отношения с центъра в Стара Загора. "Водим обмен със Сливен, Ямбол, миналата година получихме и помощи от Военна болница - София, Националния център по трансфузионна хематология - София, Пловдив", посочи още специалистът.

Той обясни, че морските общини са затруднени. "Докато Варна има голям Кръвен център, който на място обработва и експедира кръвта, то тук сме на 167 км от Стара Загора, трудно е два или три пъти седмично пренасяне на кръвта и общо взето сме затруднени, но хората се отзовават и даряват", посочи д-р Бояджиев.

"Разгънали сме и най-широкия портал, който да облекчава близките, родствениците на пострадалите за кръводаряване. В събота и неделя и по празниците в София кръводаряването е от 09.00 до 15.30 часа, а в останалата част от работната седмица е от 08.00 до 18.30 часа, а ние работим от 07.30 до 18.30 часа 365 дни в годината", каза още той.

"Даваме всичко от себе си, експедираме огромни количества кръв, но рядко се случва да няма успех при изключително тежък травматизъм. В големия процент от случаите се помага на пациента и изходът е благополучен", допълни началникът на бургаския кръвен център.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Shefut-na-burgaskiya-kruven-centur-Letniyat-sezon-e-mnogo-tezhuk-za-nas-434646
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.