Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Инспекция по труда" - Бургас провери 282 предприятия
Автор: Екип Burgas24.bg 16:54 / 22.05.2013Коментари ()3504
297 проверки са извършили експертите от областната дирекция на "Инспекция по труда" в Бургас, съобщи началник отдел "Административно и правно осигуряване". Проверени са 282 предприятия от които 70 за първи път. По получени сигнали и жалби през миналия месец са направени и инспекции в 63 предприятия.

Правени са проверки съвместно с МВР, НАП, КЗП и БАБХ в 6 фирми. Проверките са били предимно в секторите на търговията, ресторантьорството и строителството. Открити са 975 са нарушенията, за които са дадени 946 предписания, каза Георгиева.

Тя обясни, че най-многобройни са трудово-правните нарушения - 687. Обикновено са за неизплащане на допълнително възнаграждение за извънреден труд, трудов стаж, неспазване на работното време, липса на елементи в трудовите договори, липса на договори в писмена форма.

През април са съставени и 70 акта. Най-много са актовете по трудовоправните отношения 48 на брой. Строителството води по съставени актове - 23, но там има тенденция да приключват проверките, тъй като през лятото по Черноморието има забрана за строителство.

Съставените актове в търговията са 18, при проверките на ресторантите са 8. През летния сезон инспекторите ще проверяват основно сезонните обекти и хотелите. През месец май започват планираните кампанийни проверки в селското стопанство в секторите животновъдство и растениевъдство, съобщи Красимира Георгиева.

Те ще продължат до края на годината. Ще се проверяват четири основни пункта- безопасни и здравословна условия на труд, безопасност на труда, хигиена на труда, законосъобразно наемане на работещите и заплащане.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Inspekciya-po-truda-Burgas-proveri-282-predpriyatiya-433929
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.