Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Несебър събра 1,5 тона е-отпадъци
Автор: Екип Burgas24.bg 10:51 / 21.05.2013Коментари ()469
©
Община Несебър се справи отлично във втората кампанията на инициативата: "Бъди отговорен. Е-рециклирай": Само за един ден в общината бяха събрани 243 броя електрически и електронни уреди, което се равнява на близо 1500 кг. Така общината задмина големите областни центрове като Пловдив, Бургас и Варна.

- Несебър 107 бр.
- Свети Влас 63 бр.
- Равда 23 бр.
- Обзор 50 бр.

В кампанията се включиха близо 30 организации и граждани: община Несебър, кметствата на Свети Влас, Равда и Обзор, училища и детски градини, медии.

"Благодарим на всички колеги, които се включиха: отдел "Екология" за перфектната организация, БКС за съдействието, отдел "Образование" и пресцентъра, както и на екипа на Министъра за развитието на електронното правителство и Екологика!" каза Ани Николова - директор дирекция "Управление на проекти по европейски фондове и екология" в края на оповестения за събиране ден.

Първата акция се проведе на 27 април в София на площад "Св. Александър Невски", където граждани и организации предадоха за рециклиране над 1,5 тона електрически и eлектронни отпадъци (е-отпадъци). Средствата, събрани от кампанията бяха дарени на сайта http://ucha.se/, за разработването на нови интерактивни уроци за деца.

Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света, а само 10% от тях се рециклират. Така ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени.


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nesebur-subra-1-5-tona-e-otpaduci-433606
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.